Ilie, fă-te că reformezi!
După ce stresantul an electoral 2024 s-a terminat cu niște salturi și țopăieli cvasi politice demne de un festival de dansuri medievale, plecarea locatarului de la Cotroceni ce a reușit contraperformanța de a avea mult mai puține realizări notabile decît interviuri în presă ori prezențe în Parlamentul României, dublată de apariția în prim plan a lui Nea Ilie ot Oradia, ne-a mai adus unora speranța unei schimbări reale de direcție și paradigmă politică. Privirea hotărîtă și discursul aplecat către reformă și eficientizarea aparatului bugetar a voievodului descălecat din Nord și aproape de Vest mă făcea să mă simt precum un om căruia i s-a defectat mașina în cîmp, dar lîngă mine a oprit un binevoitor cu o figură de încredere, care și-a suflecat mînecile și într-un fel sau altul mă va scoate la liman. De aceea, anunțul pe care domnul Bolojan l-a făcut imediat după preluarea prerogativelor de Președinte al Senatului, în care se afirma fără echivoc faptul că aparatul bugetar va fi pus la cură de slăbire drastică și că va urma un audit de proporții a utilității muncii prestate de către angajații Parlamentului, iar volens-nolens unii vor pleca către alte pășuni bugetare sau private, mi-a pus în gamelă de încă doi bani speranță. Bineînțeles, reacția salariaților care trăiesc cu impresia că veșnicia s-a născut la stat nu a întîrziat să apară. Un protest spontan, asezonat cu urlete, huiduieli și acuzații de vremelnicie a dregătoriei lui Ilie Bolojan, acuzații aduse de o doamnă aterizată în sistem pe filieră pur politică, posesoare de case de lux și limuzine, transformată în vîrf de lance, a tăiat avîntul reformist, iar după promovarea intempestivă la Cotroceni a fostului edil, grijile țării au eclipsat mimarea interesului pentru cheltuirea judicioasă a banului public.
Din unghiul meu de vedere nu mă pot pronunța asupra utilității și intensității muncii angajaților Parlamentului, mai ales că, de cîte ori am avut nevoie, profesional și instituțional de serviciile personalului auxiliar toți au răspuns extrem de prompt. Obligat fiind de orarul de zbor al cursei TAROM Suceava București să fiu prezent în Parlament la prima oră a zilei de luni îmi rezolvam în cursul dimineții toate treburile administrative, iar niciodată nu a trebuit să revin mai tîrziu din motive de birouri închise, cafele prelungite pîna spre ora prînzului sau alte delicii instituțional-bugetare cunoscute și împămîntenite prin alte locuri. De aceea, în ultima zi de mandat mi-am făcut timp să mulțumesc tuturor celor cu care am colaborat în aceasta vremelnică experiență.
Dacă despre munca personalului angajat nu pot să îmi formez o părere pertinentă și argumentată, despre activitatea (sau mai bine zis despre lipsa cronică a activității) aleșilor poporului am multe de spus. Am afirmat public, în numeroase rînduri, că programul Legislativului seamănă cu un program balnear de recuperare sau cu vestitele cursuri de calificare și perfecționare a bugetarilor, cursuri ținute invariabil în stațiuni montane sau pe Litoral.
După ce pandemia de COVID-19 a justificat folosirea votului de la distanță, a fost aprobat votul pe tablete speciale, securizate, gestionate de către STS. Pe aceste tablete se poate audia în sistem de teleconferință ședința camerelor Parlamentului, se poate lua cuvîntul de acasă și un program special face posibilă exprimarea votului asupra legilor aflate pe ordinea de zi, care au trecut de etapa dezbaterilor în Comisii și în Camere. Și nu în ultimul rînd, este imposibilă identificarea exactă a persoanei care votează, deci votul poate fi dat de către orice consilier loial și bine informat conectat la tabletă. În perioada post-pandemică, Parlamentul a revenit la sistemul votului fizic pentru a doua sesiune a anului 2022 și cele două sesiuni ale anului 2023. Fără nici o justificare, Biroul Permanent a revenit din 2024 la acest sistem de prezență hibridă. Concret, acest sistem permite parlamentarilor să participe la lucrările comisiilor și ale plenului fără a trebui să facă supraomenescul efort de a se deplasa la București.
În 2021, activitatea parlamentară consta din trei ședințe săptămînale de cîte o oră sau maxim o oră și jumătate fiecare, activitate în una-două comisii de specialitate (de obicei înainte sau după ședințele de plen) și una sau doua ședințe de vot cu durată variabilă de 30-60 de minute. Ei bine, în 2024, (in)activitatea s-a redus la o oră de dezbateri în plen, luni, între orele 16.00 și 17.00, urmată de scurte prezențe la comisii, după plen, care, de cele mai multe ori se suprapuneau și, oricum, nu durau decît 15-30 de minute. La Comisia pentru Sănătate și Familie, pentru cei care nu puteau ajunge nici măcar online la comisii, votul era exprimat în timpul zilei, în avans, pe grupul de WhatsApp. Marțea era un nou plen între 10.00 și 11.00, urmat de un vot final la ora 11 30. Și gata! Weekend plăcut!
Justificarea liderilor coaliției pentru acest program de nemuncă a fost legată de nevoia acută de prezență în teritoriu pentru campanie. Dar acum, în 2025, în afară de o imensă jenă posterioară, oare ce justifică folosirea programului hibrid ? Dar, exact ca tichia de mărgăritar, Biroul Permanent a planificat cele două ore de plen săptămînal în zilele de luni si miercuri, că, vezi Doamne, să mai arate poporului că se spetesc muncind. În fapt, din peste 330 de parlamentari, fizic sînt prezenți doar cîțiva, majoritatea bucureșteni.
Nea Bolojane, dacă tot vrei eficiență, de ce nu începi matale cu parlamentarii și nu cu femeile de serviciu, paznicii, secretarele și șoferii? Că altfel ne demonstrezi doar faptul că ipocrizia se poate ascunde nu numai în spatele tăcerilor semi-patologice ale unui cocotier nemțesc aclimatizat, via Sibiu pe malul Dîmboviței, dar și după cuvinte potrivite, declarații de bune intenții și o față impenetrabilă de om care a venit în Capitală cu mînecile suflecate și cu lopata strălucitoare la brîu, ca un mitic Hercule în grajdul lui Augias, dar care în două luni n-a reușit să curețe nici măcar găinațul ce i-a aterizat pe pălărie!
Radu Ciornei
Doctor în Microbiologie, Imunologie și Genetică Moleculară, cu studii făcute în România și în Statele Unite ale Americii. Fost deputat USR de Suceava în mandatul 2020-2024.