„Sînt celule de porc crescute în bioreactoare și apoi turnate 3D, astfel încît să aibă forma de cotlet, ceafă sau ce altceva dorești. Dar este și carne vegetală. O firmă din Israel va începe să trimită în Italia, Grecia și Spania carne din soia, mazăre, năut, sfeclă și cocos. Este o alternativă vegetală pentru persoanele care au o dietă vegană. Am văzut și produse de pește obținute exclusiv din produse vegetale, turnate în tot felul de forme. Există o piață destul de importantă a produselor vegane și cineva trebuie să producă pentru acei consumatori. Însă, trebuie să fie o etichetare foarte bună, pentru a nu exista loc de interpretare. Mai interesantă mi pare, totuși, ideea cu carnea obținută în laborator, în biofermentatoare. Practic, s-a luat o celulă de la porc și s-a multiplicat. Ulterior, celulele au fost turnate în tot felul de forme, care să aducă a ceafă, cotlet, mușchi, ș.a.m.d. Acolo va fi interesant ce se va întîmpla în următorii ani. Momentan prețul este destul de ridicat. Primul kilogram de carne obținut prin această tehnologie a costat 200.000 de dolari. Probabil, pe măsură ce tehnologia va avansa și prețul va scădea consistent. În Statele Unite este compania Good Meat care prognozează că pînă în 2030-2040 va produce peste 100.000 de tone de carne artificială. Compania vrea să fie o alternativă verde la producția actuală de carne de porc sau de vită. Cred că și știința ar trebui să aibă o limită în ceea ce privește dezvoltarea aceasta. Și carnea obținută în laborator s-ar putea să vină cu riscurile ei în cazul în care biofermentatoarele respective nu vor fi igienizate corespunzător. Se vor aplica tehnologii de decontaminare ulterioare. S-ar putea să dezvoltăm pe viitor alte alergii. Nu putem spune că a apărut noua tehnologie și o implementăm. Fiecare tehnologie nouă vine cu riscuri”. Profesorul universitar doctor Mircea Oroian, decanul Facultății de Industrie Alimentară din cadrul Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava.






