Tehnologie nouă, riscuri noi

Sînt celule de porc crescute în bioreactoare și apoi turnate 3D, astfel încît să aibă forma de cotlet, ceafă sau ce altceva dorești. Dar este și carne vegetală. O firmă din Israel va începe să trimită în Italia, Grecia și Spania carne din soia, mazăre, năut, sfeclă și cocos. Este o alternativă vegetală pentru persoanele care au o dietă vegană. Am văzut și produse de pește obținute exclusiv din produse vegetale, turnate în tot felul de forme. Există o piață destul de importantă a produselor vegane și cineva trebuie să producă pentru acei consumatori. Însă, trebuie să fie o etichetare foarte bună, pentru a nu exista loc de interpretare. Mai interesantă mi pare, totuși, ideea cu carnea obținută în laborator, în biofermentatoare. Practic, s-a luat o celulă de la porc și s-a multiplicat. Ulterior, celulele au fost turnate în tot felul de forme, care să aducă a ceafă, cotlet, mușchi, ș.a.m.d. Acolo va fi interesant ce se va întîmpla în următorii ani. Momentan prețul este destul de ridicat. Primul kilogram de carne obținut prin această tehnologie a costat 200.000 de dolari. Probabil, pe măsură ce tehnologia va avansa și prețul va scădea consistent. În Statele Unite este compania Good Meat care prognozează că pînă în 2030-2040 va produce peste 100.000 de tone de carne artificială. Compania vrea să fie o alternativă verde la producția actuală de carne de porc sau de vită. Cred că și știința ar trebui să aibă o limită în ceea ce privește dezvoltarea aceasta. Și carnea obținută în laborator s-ar putea să vină cu riscurile ei în cazul în care biofermentatoarele respective nu vor fi igienizate corespunzător. Se vor aplica tehnologii de decontaminare ulterioare. S-ar putea să dezvoltăm pe viitor alte alergii. Nu putem spune că a apărut noua tehnologie și o implementăm. Fiecare tehnologie nouă vine cu riscuri”. Profesorul universitar doctor Mircea Oroian, decanul Facultății de Industrie Alimentară din cadrul Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava.