Poftim la Șcheia, la o ”prună”

La Șcheia, Sărbătorile de Iarnă încep cam de la hramul din satul Mihoveni, pe 8 noiembrie, și continuă cu hramul din satul Șcheia, de pe 6 decembrie, de Sfîntul Nicolae. Apoi, vin sărbătorile de Crăciun și de Anul Nou. La Șcheia este un obicei frumos. Fiecare gospodar taie porcul. Acuma, pentru <etichetă>, îl pîrlește la poartă, ca să-l vadă lumea. Așadar, a început tăierea porcilor și fiecare gospodar are afumătoare. Se simte personalitatea fiecărui gospodar și încă o dată se argumentează că din nici o gospodărie nu lipsește chișca, nu lipsește cîrnațul, nu lipsește caltaboșul, nu lipsește friptura. Oricît de necăjit ar fi, un om din Șcheia are ce pune pe masă de Crăciun. Cine vine la Șcheia, un rachiu de prună tot bea”.