Ursula von der Leyen a fost citată de Politico spunînd că ”Europa are și alte opțiuni”, că ”Europa nu va cerși un tratament favorabil” și că ”poate învinge SUA în multe privințe esențiale”. În cadrul unei emisiuni la Radio Top, profesorul universitar doctor Florin Pintescu, decanul Facultății de Istorie din cadrul Universității <Ștefan Cel Mare> Suceava, a spus legat de aceste afirmații și despre noul mandat Trump de la Casa Albă:
”Doamna von der Leyen este deocamdată frustrată de faptul că în mod expres și oficial nu a fost invitată la ceremonia de inaugurare, iar opțiunea Europei, așa cum stau lucrurile în momentul de față, reprezintă, dacă vreți, un fel de negare a politicilor sale din 2022 pînă în 2024. Nu ar avea decît să se reîntoarcă spre Rusia, să reia legăturile cu Rusia pentru a obține hidrocarburi și minerale, și alte lucruri ieftine, și, eventual, să își întărească cooperarea cu China. Dar, în același timp, dacă și-ar rezolva problemele geo-economice, nu și le-ar rezolva și pe cele geo-strategice. Europa încă depinde de protecția umbrelei militare americane.
Europa trebuie să rămînă cu Statele Unite, cam așa a rămas din 1946 încoace, și cu diviziunea aceasta a muncii din vremea Războiului Rece a prosperat. În sensul că America a generat securitate pentru toți, Europa a generat prosperitate pentru toți. Uniunea Sovietică nu a putut face acest lucru, a trebuit să genereze și protecție militară singură, că aliații erau nesemnificativi, a trebuit să genereze și prosperitate tot singură, și a pierdut în cele din urmă această confruntare.
Cît despre chestiunile <politically correct> se va pune un pic de frînă și în Europa, pe modelul american cu Donald Trump la Casa Albă, cred că da. Donald Trump s-a pronunțat absolut hotărît contra minorităților sexuale, s-a pronunțat dintr-o dată hotărît contra emigrației, pro valori culturale tradiționale și pro revitalizare economică. Foarte interesantă chestiune, dacă în primul mandat încheiat în 2020 – apropo, i-a grațiat pe toți cei 1.600 de suporteri ai săi care au făcut dezordine la Capitoliu în ianuarie 2021 -, dacă în primul mandat Trump era reprezentantul elitei încă industriale a Statelor Unite contra elitei financiar-bancare, vedeți că în al doilea mandat, Trump s-a reconciliat cu elita financiar-bancară, s-a reconciliat cu Silicon Valley, a emis o criptomonedă cu numele său, Melania Trump a emis și ea o criptomonedă, care trebuiau să aibă valoare simbolică, dar au căpătat și valoare de tezaurizare rapid, fiind cumpărate aceste criptomonede de foarte multă lume… Deci, Trump s-a reconciliat cu toată lumea, practic, spre deosebire de primul său mandat, care a fost un război din 2016 pînă în 2020 al unei Americi, să zicem așa, încă tradiționaliste, contra unei Americi moderniste. Acum s-au reconciliat cele două Americi.
Donald Trump e și foarte sigur pe el, l-aș asemăna acum cu personajul pe care îl visa George Friedman, șeful Agenției de Investigații Geopolitice Straitford din Statele Unite, CIA în civil, cum se mai numea, în cartea lui apărută în 2013, <Următorul deceniu>. El vorbește despre împăratul american, cum trebuie să arate împăratul american, ce trebuie să facă împăratul american… fără a folosi însă niciodată în public și în mod oficial titlul de împărat. Cam așa este Donald Trump acum – în postura împăratului american visat de George Friedman după modelul clasic al principiului lui Machiavelli. Să vă uitați ce mai spunea George Friedman, ce trebuie să facă împăratul american – să nu permită sub nicio formă o alianță dintre Rusia și Germania”. (Foto: Pagina de Facebook a lui Donald J. Trump)