Îmbrăcați în costume, la poartă, în așteptarea turiștilor străini

Consiliul Județean Suceava a făcut o mărgică și a început să cotcodăcească prin vocea președintelui PNL al instituției, Gheorghe Flutur: ”Am primit, azi (17.05.2023 – n.r.), de la Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, Avizul de funcționare al Organizației de Management al Destinației Bucovina, OMD regional, înființat în baza noii Legi a turismului. Mulțumim Ministerului și domnului ministru Cadariu pentru promptitudinea cu care au analizat și soluționat solicitarea noastră. Este prima OMD regională din țară care se poate constitui în baza noii Legi a turismului”.

Fantastică realizare, uriaș efortul depus de humoreanul Cadariu! Dar gîndiți-vă ce-ar fi pățit acesta de la șeful său Gheorghe Flutur dacă ar fi aprobat primul OMD pentru Țara Bîrsei, Țara Făgărașului ori Țara Cașului.

Auziți acum ce urmează: ”Ne propunem acțiuni de promovare sub brandul Bucovina care să fie mult mai consistente și mai puternice, atît în județ și în țară, cît și în străinătate. Ne propunem să scoatem în față particularitățile unice ale brandului nostru: tradiții, obiceiuri, natură, patrimoniul cultural religios, mozaicul multietnic și multicultural, zona transfrontalieră, gastronomia, dar mai ales oamenii, cu satele tradiționale, credință, ospitalitatea și multe, multe altele”.

Așadar, OMD-ul condus de domnul Flutur ne va face cunoscuți în lume, iar noi nu trebuie decît să ne îmbrăcăm în costume populare, să ne așezăm cuminți în fața porții și să-i invităm pe turiștii străini care vor mișuna prin județ să se închine la icoana de pe noptieră, să mănînce o mămăligă cu brînză, să bea un rachiu de mere și să le citim din Petre Ispirescu și să le cîntăm din Ciprian Porumbescu. Viață, ce mai. Mulțumim CJ, mulțumim OMD, mulțumim domnule președinte!

Petre Inspirescu