Pentru profesoara de istorie Tatiana Matei, de la Colegiul Național de Informatică ”Spiru Haret” Suceava, ”cine nu vrea să se studieze Istoria Românilor mi se pare că nu are nimic legat de cetățenia care îi dă identitatea. Asta este părerea mea umilă. A fost dureroasă constatarea că a existat această îndrăzneală. Și, repet, nu pentru că sînt profesor de istorie. Puteam să fiu profesor de chimie, puteam să fiu profesor de mecanică. Cu toții sîntem cetățenii acestei țări”.
”Cum să scoți elementul de identitate și să spui ca elevii să se pregătească pentru… dar lor nu le scade numărul de ore, tot 30-31 de ore au în fiecare săptămînă. Și atunci ce punem în loc?! Numerologie? N-am nimic cu numerologii. Ce punem?! Astrologie? N-am nimic cu astrologii. Dezvoltare personală? Păi, cum să te dezvolți?! Se știe foarte clar: copilul merge la școală și spune: <Mama mea este vînzătoare. Sînt mîndru că muncește și are o activitate corectă, cinstită, din care își cîștigă existența și mă crește și pe mine>. Deci, scoatem elementele identitare și băgăm niște lucruri care oricum se fac la ora de Dirigenție. Se scoate Educația antreprenorială de la clasa a X-a și se bagă alte lucruri. Dar nu la Educația antreprenorială vorbim despre ce facem cu cariera noastră, ce vrem să facem în viața asta?! Deci, se scot niște elemente care îl structurează bine pe elev și se bagă niște lucruri deschizîndu-se ușa ONG-urilor care, ce să vedeți, au oameni bine pregătiți taman pentru treburile astea, dar n-au modul psihopedagogic, însă ei vin și vor modela tinerii după niște direcții.
Din antichitate, de la Grecia Antică, că noi tot ne raportăm la civilizațiile antice care au dus la măreția Europei și care au făcut ca Europa, la un moment dat, prin civilizația ei, să europenizeze planeta… Ce urmărea Grecia Antică în Atena în educarea tînărului? Crearea tînărului frumos. Și ce însemna frumos? Însemna frumos să știe Retorică, să știe Muzică, să știe Istorie. Astea erau elementele care îl construiau ca și conștiință, ca și caracter.
Cine se așteaptă ca lumea să rămînă înregimentată… Regimurile acestea politice au o durată de viață, ca orice. Și statele, și imperiile s-au creat, au un platou de dezvoltare, după care decad. Toate alianțele politice, tocmai de aceea sînt alianțe, pentru că ele se fac, se încalcă la un moment dat sau nu-și mai găsesc sensul. Lumea se schimbă, iar România poate că nu prea înțelege ce se întîmplă în jur. De ce? Pentru că în loc să gîndim macro, noi gîndim micro. Așa, pe chestiuni de astea de… Și întotdeauna, cînd cultura și educația sînt Cenușăresele, întotdeauna se întîmplă lucrul acesta. Ca să creezi spirite înalte trebuie să le educi. Dacă treci lucrurile astea de educație la <și altele>… hai să vedem ce ne mai rămîne printre degete, ce mai curge… ăsta este lucrul care se întîmplă, din păcate”.