Fără ambasadori la instituții publice

Săptămîna trecută, județul Suceava a primit vizita ambasadorului Republicii Coreea, Excelența Sa Kim Yong-Ho. Excelența sa nu a venit singur, ci cu soția sa, Kim Sunghee. I-a plimbat pe la Cetatea de Scaun, pe la mănăstiri, pe la Consiliul Județean și pe la Prefectură fostul deputat PNL de Rădăuți Dumitru Mihalescul, fost vicepreședinte al Grupului de Prietenie din Parlamentul României cu Republica Coreea. Domnul Mihalescul a declarat că ”firme de prestigiu coreene ar putea investi în Parcul industrial Bucovina creat de Consiliul Județean, unde un avantaj enorm îl reprezintă existența aeroportului pe care pot ateriza și aeronave cargo. (…) Oportunități au fost identificate și în alte domenii precum agricultura și turismul”.

În aprilie 2012, județul a fost vizitat de ambasadorul Coreei de Sud la Bucureşti, Kim Han-taek, prilej pentru primarul Sucevei, Ion Lungu, să declare: “Noi am prezentat toate oportunităţile de afaceri existente în municipiu şi în judeţ, Excelenţa Sa urmînd să le prezinte mai departe mediului de afaceri coreean (…)”.

În noiembrie 2017, ambasadorul Coreei de Sud, Kim Eun-joong, s-a plimbat prin județ însoțit de același Dumitru Mihalescul, pe atunci parlamentar, și a ajuns și la președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, care i-a vorbit acestuia despre parcul de industrie alimentară de la aeroport și despre oportunitățile investiționale din turism, după care a spus că în 2018 e posibil ca investitori coreeni în domeniul industriei alimentare și în IT să vină la Suceava.

Așadar, vizitele ambasadorilor sud-coreeni și abureala continuă. O pierdere de timp pentru autoritățile locale, însă nu și pentru Dumitru Mihalescul, care are afaceri cu electrocasnice importate din Coreea de Sud. Bun, și ce treabă au autoritățile sucevene cu afacerile domnului Mihalescul? Să-i plimbe domnul Mihalescul pe sud-coreeni pe la mănăstiri, pe la Cetate și pe la Rădăuți, Marginea și Vicovu de Sus, dar să ocolească instituțiile publice, care ar trebui să lucreze în interesul tuturor cetățenilor, nu doar în interesul cetățeanului Dumitru Mihalescul.

Coreea de Sus