De teamă să nu rămînă fără căciulă

Primarul Sucevei, Ion Lungu, pe 16 aprilie 2022: „Rog sucevenii să dea importanță recensămîntului. Nu e nici o șmecherie, nu vrea nimeni să afle date secrete despre viața dumneavoastră. Așa e normal, să ne declarăm ca populație. Recensămîntul din 2011 a fost un eșec total. Noi, Suceava, apărem cu 90.000 de locuitori, deși cu domiciliul stabil sînt 127.000 de persoane. Recensămîntul este foarte important și ne ajută la accesarea de fonduri europene, la atragerea banilor de la guvern. Sînt praguri de populație, și cînd ai peste 100.000 de oameni beneficiezi de facilități. Banii care vin de la guvern din TVA și alte surse sînt alocați funcție de numărul de locuitori. Deci, ne furăm căciula singuri dacă nu participăm la recensămînt”.

Însă, pe 13 iulie 2022, primarul Sucevei, Ion Lungu, a precizat că recensământul populației și locuințelor nu va avea „nici un fel de efecte juridice”, în sensul că alocarea fondurilor, stabilirea numărului de aleși locali și listele electorale nu se vor face în funcție de rezultatele recensămîntului, ci după baza de date de la Evidența populației, iar în această bază apar 127.000 de persoane.

Nu știm pe cine să credem: pe Ion Lungu din 16 aprilie sau pe Ion Lungu din 13 iulie? Greu de spus. Parcă pe cel de-al doilea, fiindcă, în ciuda declarațiilor oficiale, recensămîntul pare a se îndrepta spre un eșec și, de aceea, nimeni nu va putea pune vreo bază pe rezultatele acestuia. În același timp, prima declarație trebuie citită cu rezerve, fiindcă la vremea respectivă era cam rece, iar primarul încă purta căciulă și se temea că ar putea rămîne fără aceasta, așa că încercat să dea populației o ocupație, trimițînd-o să se recenzeze.

Premierul Nicolae Ciudă