Pe 5 martie, profesorul Traian Pădureț a participat, la București, alături de mai mulți specialiști din domeniu, la o dezbatere pe marginea noilor planuri-cadru organizată de Federația Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret”, la care este afiliat sindicatul ”Pro Educația” Suceava, pe care acesta îl conduce. Au fost prezenți ministrul Educației, Daniel David, și secretarii de stat Sorin Ion și Bogdan Cristescu.
”Am încercat să îmi prezint punctul de vedere vizavi de organizarea Bacalaureatului și unii colegi îmi spuneau că <ești conservator, că așa a fost cu nu știu cîți ani în urmă>… Eu nu cred că a veni cu o propunere înseamnă că ești conservator. Oricum, nu mi s-a permis să vin cu propunerea, pentru că era vorba de organizarea Bacalaureatului, iar asta va intra în discuție după ce vor fi validate planurile-cadru. Adică, eu aș fi mers pe e o chestiune personală, nu a organizației pe care o reprezint. Eu aș merge, dacă tot Bacalaureatul este un examen de absolvire după niște ani de zile, <al maturității> cum spun unii, aș merg foarte simplu pe Limba și Literatura Română, deci Literatură și Gramatică, așa cum am făcut-o eu pe vremuri la liceul pedagogic… pentru că de aceea a introdus ministrul gramatica în liceu. Fără alte limbi materne, pentru că trăiești în România și trebuie să știi limba statului român. Apoi, Istoria României și Geografia României. Punct. Doar aceste obiecte. Iar cine vrea sa aprofundeze, să meargă mai departe pe Mate – Info, pe Chimie – Biologie, pentru a merge mai departe… Și în momentul de față se întîmplă acest lucru – indiferent la ce filieră ești dai Bacalaureatul conform organizării în momentul de față pe filiera respectivă, iar tu, dacă vrei să dai la facultate într-o altă ramură decît în cea în care te-ai pregătit aprofundezi obiectele respective, care te interesează. Dar mie mi se pare de bun simț Istoria României, Geografia României, Limba și Literatura Română, iar restul fac separat.
Uitați, lotul național al României de Astrofizică este condus de domnul inspector general adjunct Crăciun (Petru Crăciun, adjunctul Inspectoratului Școlar Suceava – n.r.). Avem obiectul de Astrofizică? Nu-l avem. Dar, uitați, cine vrea să aprofundeze, să facă performanță într-o anumită zonă, o face separat și aprofundează separat. Eu așa văd, toată lumea să dea Bac-ul la materiile astea. Deci, eu cred că, în primul rînd, trebuie să știm să vorbim și să ne exprimăm corect în limba română, ca și conținut și gramatical, și să cunoaștem Istoria României și Geografia României. Dezbaterile pentru Bacalaureat vor avea loc după ce vor fi planurile-cadru finalizate”.