Transformarea lui Gary Moore: Dark Days in Paradise

Îmi place să acord atenție, de cele mai multe ori, discurilor prea puțin discutate sau difuzate la radio, dar care merită mai mult. Pentru o nouă ediție a “Discurilor de Top” am ales un album experimental, realizat de unul din cei mai valoroși muzicieni pe care i-a dat blues-rock-ul nost’ cel de toate zilele. “Dark Days in Paradise” al lui Gary Moore este ”Discul de Top” din această săptămînă.

Lansat în 1997, “Dark Days in Paradise” este considerat un moment de cotitură în cariera muzicală a nord-irlandezului, fost membru Thin Lizzy, marcînd o tranziție de la stilul blues-rock către un sunet contemporan, cu influențe din rock alternativ și pop experimental.

Pe lîngă colaborările cu muzicieni la fel de ,,grei” precum Moore, albumul a inclus experimente cu sound-uri cît mai diferite de ceea ce obișnuia acesta să includă în muzica sa. Avem tonuri din muzica electronică și ritmuri moderne, efecte tot mai ciudate ale chitarei și o deschidere cît mai mare la nou, o schimbare surprinzătoare pentru un ,,clasic”. Printre colaboratorii de pe album se numără Guy Pratt la chitară bas, Gary Husband la tobe și Magnus Fiennes la clape, producția fiind realizată în colaborare cu Chris Tsangarides, cunoscut pentru stilul său versatil.

Albumul conține zece piese, printre care “One Good Reason” și “I Have Found My Love in You”, care au primit o atenție deosebită pentru stilul lor atipic.

Totuși, criticii au avut păreri mixte. În timp ce unii au apreciat inovația și curajul lui Moore de a se îndepărta de rădăcinile blues, alții au considerat că schimbarea a fost riscantă și i-a înstrăinat o parte din fani. Andrew Hirst, de exemplu, a catalogat albumul drept ,,un material puternic, inovator”, iar The Daily Telegraph a evidențiat calitatea producției și faptul că Moore a reușit cu ușurință să integreze noi sound-uri în muzica sa.

În ciuda acestei încercări de reinventare, “Dark Days in Paradise” nu a avut un succes comercial major, atingînd doar poziția 43 în UK Albums Chart și primind răspunsuri modeste în alte regiuni. Cu toate astea, discul rămîne o piesă extrem de interesantă în discografia lui Moore, arătînd o latură mult mai personală și dorința de a explora noi direcții artistice.

Albumul va putea fi ascultat integral la Radio Top Suceava (104.00 FM și radiotop.ro) sîmbătă, 16 noiembrie, de la ora 19.00, dar și duminică, 17 noiembrie, de la ora 18.00.

Alexandra Cuza