Sucevei i-a rămas aeroportul mic

Datorită investițiilor masive la Spitalul Clinic Județean Suceava și a angajării de specialiști, dar și pentru că sistemul privat de sănătate din județul nostru s-a dezvoltat puternic, nu prea mai auzi gluma aceea amară: ”Care este cel mai bun medic cardiolog din Suceava? Trenul de Iași, de București sau de Tîrgu Mureș”. Din contră, mulți pacienți din țară, nu doar din regiunea Moldova, vin la Suceava pentru a fi tratați.

S-au făcut investiții și la Aeroportul Internațional ”Ștefan cel Mare”, o altă instituție aflată în subordinea Consiliului Județean, dar mult mai reduse. De aceea, dar și pentru că firmele care operează zboruri aeriene au anumite calcule, sucevenii care vor să zboare la Paris, la Berlin sau la Copenhaga trebuie să apeleze la trenul de Iași, de București sau de Cluj.

Săptămîna trecută, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Șoldan, a anunțat că există discuții pentru trei zboruri noi de pe aeroportul de la Salcea: spre Bruxelles, spre Bergamo și spre o destinație din Spania. În plus, o companie aeriană și-a exprimat interesul de a deschide o bază operațională la Suceava în 2026.

După anunțul făcut de domnul Șoldan, pa paginile de socializare ale presei au apărut imediat solicitări din partea oamenilor și pentru alte destinații. De exemplu: ”TORINO-SUCEAVA, nu se mai spune nimic, suntem foarte mulți care ne dorim zboruri pe această rută”. ”Suceava – Hamburg sau Suceava – Billund, Danemarca?”. ”Suceava – Madrid când?”. ”Dorim Suceava – Valencia!!!”. Băgați și spre Napoli zbor direct. Sunt atâtea persoane din județul Botoșani care lucrează în zona Napoli. Ar vrea și ele sa ajungă mai repede, decât să aterizeze la Bacău sau la Iași”. ”Suceava – Eindhoven sau Amsterdam”. ”Dorim Athena-Suceava!”.

Așa cum Spitalul Clinic Județean Suceava este un fel de spital regional, dat fiind faptul că tratează pacienți și din alte județe, cei mai mulți din județe limitrofe, și Aeroportul este tot unul regional, la serviciile acestuia apelînd și oameni din județele Neamț și Botoșani. Iar numărul pasagerilor care, în prezent, plasează aeroportul de la Salcea pe locul V pe țară ar crește, evident, dacă ar fi mai multe destinații.

Însă, nu este ușor să convingi o companie aeriană să deschidă noi trasee, după cum a explicat președintele Consiliului Județean Suceava: ”Împreună cu directorul general al Aeroportului <Ștefan cel Mare>, Ioan Măriuța, am avut discuții în ultimele luni cu diferiți operatori aerieni privind deschiderea și redeschiderea mai multor destinații dorite de suceveni. Sper ca în următoarele luni să anunțăm date concrete privind primele curse spre noile destinații. Știu că mulți suceveni își doresc și alte rute directe. Credeți-mă, mi le doresc și eu la fel de mult. Atragerea unor noi companii aeriene nu este un proces simplu și depinde de mai mulți factori. Nu există o listă de destinații pe care bifăm pur și simplu rute cu pixul. Companiile aeriene își stabilesc zborurile în funcție de cererile pasagerilor, studiile de trafic, costurile operaționale și infrastructura aeroportuară disponibilă”.

O pagină oficială gestionată de Consiliul Județean Suceava și de Aeroportul Internațional ”Ștefan cel Mare” unde să se primească propuneri de zboruri ar constitui un argument în negocierile cu operatorii curselor aeriene. Însă, pînă la a aduna de la oameni solicitări privind noi rute, Consiliul Județean trebuie să investească serios în dezvoltarea aeroportului, care i-a rămas mic Sucevei. Lucru pe care Gheorghe Șoldan îl știe, după cum spune în comunicatul său. Atunci, la treabă!