Școală după manuale din anii `80

Foarte multe dintre ele (licee care au și profil alimentar – n.r.) sînt pe structura liceelor vechi și la Rădăuți, și la Suceava, și la Fălticeni. Nu sînt licee care și-au dezvoltat aceste specializări în ultimii ani. O parte din infrastructură este mai veche. Liceul Alimentar Suceava și-a dotat stațiile pilot în ultimii doi – trei ani, s-a retehnologizat. În plus, avantajul acestui domeniu comparativ cu alte domenii este că găsești companii private, agenți economici unde să faci practica aproape de aceste licee. Dacă nu ai tu infrastructura o găsești acolo. În schimb, alte licee cu profil tehnologic nu găsesc în imediata apropiere parteneri economici. Noi avem o absolventă care lucrează la un liceu în Vatra Dornei pe alimentație publică și spunea că manualele sînt din anii 1980, adică ei vorbesc acolo de feluri de mîncăruri care erau specifice anilor 1980. Ea a lucrat foarte mult timp în restaurante și a spus că trebuie să respecte programa pentru că așa spune legea, dar că divizează ea ora, astfel încît să le arate și ceea ce este acum actual, pentru că atunci cînd vor ajunge efectiv în practică ceea ce învață ei este total defazat”. Profesorul universitar doctor inginer Mircea Oroian, decanul Facultății de Inginerie Alimentară din cadrul Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava.