Pfizer, colaborare cu Republica Medicală Rădăuți

Republica Rădăuți s-a despărțit de Republica România, dar și de alte republici și regate în care se folosește tratamentul cu anticorpi monoclonali. Managerul spitalului din Republica Rădăuți, Dan Vatră, care în ultimii ani s-a ocupat de administrarea unei pensiuni în capitala republicii, are o explicație pentru refuzul de a primi ultima tranşă de anticorpi monoclonali de la Ministerul Sănătăţii. Este vorba despre 30 de flacoane, care ajung pentru tratarea a 60 de pacienți infectați cu noul coronavirus. Specialistul în camere de pensiune, ciorbe de burtă, cotlete cu cartofi prăjiți, papanași și afinată cu fructe a spus că nu a luat decizia de unul singur, ci la sesizarea unui specialist din spital. Este vorba despre șeful Secției Boli Infecțioase, care i-a spus că pe stocul spitalului se mai află încă opt flacoane de monoclonali dintr-ăștia și că, oricum, medicamentul nu ar avea nu-știu-ce eficiență în combaterea variantei Omicron. Dar e sigur că în Republica Rădăuți bîntuie numai Omicron-ul? Managerul nu știe, pentru că nu s-au făcut secvențieri, dar dacă toată ziua se vorbește la televizor despre Omicron, iar la pensiune televizorul e deschis non-stop pe posturile de știri, atunci musai trebuie să fie vorba despre noua tulpină.

În județul Suceava, care se află la granița cu Republica Rădăuți, s-au făcut secvențieri și s-a observat că prin zonă hălăduiești mai mult Delta decît Omicron și cît îi este Deltei să sară gardul? Șefa Secției de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean Suceava, Monica Terteliu, a declarat referitor la tulpini și la tratamentul cu monoclonali: „Noi am secvenţiat virusul la formele grave din ATI în prezent şi marea lor majoritate sînt cu Delta. Probele se trimit la Iaşi pentru secvenţiere, iar rezultatele vin în cinci – șase zile. Nu pot să aştept atîta timp. Chiar dacă dominanta este Omicron în valul V, circulă încă şi Delta, care dă forme grave de boală. Dacă un om are o şansă în plus şi eu am ceva să-i dau, îi dau. Este o şansă pentru pacient. Dacă este infecţie cu Omicron nu va avea un efect mare, însă nu-i faci rău, dar dacă din întîmplare este Delta, s-ar putea să salvezi acel om”.

Monica Terteliu se află în linia I în bătălia cu corona încă de la debutul pandemiei, aceasta tratînd sute de cazuri grave. În plus, doamna Terteliu a fost infectată de două ori cu noul coronavirus. Apoi, toate cazurile complicate de corona au fost trimise din Republica Rădăuți la Suceava și, în consecință, spitalul sucevean știe mai bine ce și cum trebuie făcut decît spitalul rădăuțean.

Omicronul ăsta este prea tînăr și încă nu poate fi limpede pentru nimeni în lumea asta largă cum trebui abordat și dacă trecere acestuia prin viața omului nu lasă urme. În același timp, nu poate spune nimeni cu certitudine cît bine poate face tratamentul cu monoclonali în cazurile Omicron, însă pînă în prezent s-a dovedit că acesta s-a luptat cu succes cu mult mai puternica tulpină Delta. Și chiar dacă avea încă opt fiole în stoc, spitalul rădăuțean trebuia să ia cele 30 de fiole oferite. Poate că va avea nevoie Suceava ceva mai încolo sau poate Iașul. Și de ce nu să sari să-i ajuți pe alții, mai ales că alții te-au ajutat pe tine cînd ai avut fel de fel de cazuri pe care nu le-ai putut rezolva?

Dar, ce știu specialiștii din alte țări? Republica Medicală Rădăuți știe mult mai bine ce este de făcut. În curînd vom auzi că sub conducerea lui Dan Vatră, un grup de cercetători rădăuțeni a descoperit vaccinuri și medicamente care vor rezolva pe loc toate tulpinile de coronavirus prezente și viitoare. După care, colosul Pfizer va renunța la colaborarea cu start-up-ul turco-german BioNTech pentru a lucra cu echipa de cercetători din Republica Rădăuți.