Ion Lungu, candidat pentru al VI-lea mandat

Pe 3 octombrie, primarul PNL al Sucevei, Ion Lungu, și-a făcut încălzirea pentru ce avea să urmeze. Declarațiile făcute pe 3 octombrie au fost publicate în ”Monitorul de Suceava” pe 4 octombrie, iar una dintre acestea a fost următoarea: ”Sînt proiecte care trebuie duse la bun sfîrșit. În toate domeniile de activitate, acolo unde e continuitate, cum e Clujul, s-a dovedit că sînt rezultate, și asta se vede. Facem o paralelă, în București, unde s-a tot schimbat primarul, lucrurile nu se leagă. La noi mai este și o problemă. Cine ajunge nou într-o funcție șterge tot cu buretele și o ia de la început. Iar acest lucru costă, sînt proiecte pentru care se lucrează contra cronometru, se merge pe ideea primul venit, primul servit. Eu zic că aici unul din succese e continuitatea. Și vă zic cu toată sinceritatea că sînt proiecte care trebuie duse la final și această expertiză pe care o avem la Primărie ne dă șansa să le ducem la îndeplinire”.

Pe 7 octombrie, ”Monitorul” a publicat pe o pagină întreagă un interviu cu Ion Lungu sub titlul: ”Ion Lungu și-a făcut bilanțul celor 18 ani de mandat în fruntea Primăriei Suceava”. De parcă ar fi fost un adolescent care a făcut vîrsta majoratului și a trebuit să sărbătorească alături de colegii de clasă și de gașca sa de prieteni. Primarul a declarat că ”au fost 18 ani eficienți pentru mine și pentru comunitate. Am mai spus, sînt mulți care sînt pasionați de povestea asta, am văzut că și în Parlament este unul care filmează zi și noapte și la urmă stinge lumina. Nu stau după mine cu un cameraman. Dacă am avea o imagine exactă, și ar fi trebuit făcut, cum arăta orașul în urmă cu 18 ani și cum arată astăzi, eu zic că nu se poate compara. Modificările care sînt aduse în oraș, sînt cîteva lucruri care s-au întîmplat – aceste recunoașteri la nivel internațional care nu au nici o influență subiectivă”.

În interviul acordat ”Monitorului”, domnul Lungu a punctat principalele realizări ale administrației sale, cum ar fi platformele de gunoi, parcările subterane, clădirea în care funcționează teatrul, șoseaua de centură a Sucevei, și a vorbit despre proiectele aflate în derulare, printre care amenajarea Parcului Șipote și digitalizarea. Pentru alegătorii credincioși, care sînt foarte mulți, Ion Lungu a subliniat că s-au inaugurat 15 biserici, iar alte lăcașuri de cult au primit sprijin financiar de la municipalitate pentru acoperirea diferitelor nevoi.

Acest bilanț la 18 ani de primărie făcut în ”Monitorul de Suceava” vine la numai cîteva zile după ce Ion Lungu își făcuse bilanțul la doi ani din actualul mandat, într-o conferință de presă, despre acest lucru scriind toți jurnaliștii care au fost prezenți la respectiva conferință.

Prin articolul din ”Monitorul” din data de 7 octombrie, Ion Lungu a făcut anunțul oficial că va candida pentru cel de-al VI-lea mandat. Și nu a făcut-o pentru marele public, ci pentru colegii săi din PNL. Relația dintre președintele Organizației Județene Suceava a PNL, Gheorghe Flutur, și președintele Organizației Municipale a partidului, Ion Lungu, s-a tensionat la un moment dat pînă aproape de rupere. Lucrurile s-au mai calmat între timp, dar relația nu a ajuns la starea în care aceasta se afla în urmă cu, să zicem, 10-15 ani, cînd cei doi erau aproape prieteni. Totodată, în partid este foială mare pentru că sînt și alții care își doresc să candideze pentru funcția de primar. Ion Lungu a dat semnalul că este hotărît să candideze, la o adică și ca independent. Or, liberalii își dau seama că dacă domnul Lungu va candida ca independent ori chiar din partea altui partid, atunci acesta, dacă nu va cîștiga, îl va încurca rău de tot pe candidatul PNL, care ar pierde și el.

Ion Lungu este decis, așadar, să candideze pentru un nou mandat, dar în doi ani se pot întîmpla multe. De pildă, dacă sondajele de opinie de dinainte de depunerea candidaturilor vor indica faptul că șansele sale de a cîștiga sînt scăzute, atunci va renunța la idee, pentru că după 20 de ani de primărie nu ar vrea să iasă pe ușa din dos a instituției. Iar ultima impresie contează.