În cîteva zile se uită

Prorectorul Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava Mihai Dimian este un suporter al depolitizării sistemului de educație și a celui de sănătate. Și nu de ieri, de azi. Domnul Dimian a constatat că, în sfîrșit, Guvernul a descoperit ”soluția magică a depolitizării spitalelor”. A descoperit-o după o tragedie, cea de la Piatra Neamț.

Domnul Dimian vrea acum mai mult și îi invită pe cei aflați la butoane să respecte strategiile naționale în domeniul sănătății. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, domnul Dimian, care s-a implicat activ în rezolvarea unora dintre problemele ridicate de pandemie, spune așa: ”Acum, că a descoperit și guvernul soluția magică a depolitizării spitalelor (sper că nu numai pe cele de o anumită culoare politică), mai e un lucru simplu ce ar putea fi înțeles înainte de noi tragedii: respectați strategiile naționale, iar dacă nu sînt bune atunci apelați la experți să le revizuiască. Majoritatea miniștrilor trebuie să accepte că sînt mediocri în profesiile dumnealor, iar o funcție de ministru nu-i face experți în domeniul respectiv. Este rușinos pentru toți miniștrii sănătății din ultimii ani să constatăm că s-a implementat foarte puțin din Strategia Națională pentru Sănătate 2014-2020, iar ultimul raport privind stadiul implementării ei datează din 2016, deși era o obligație legală anuală. Citiți-o măcar la finalul perioadei pentru a înțelege ce erați obligați, prin lege, să faceți și nu ați făcut, urmărind, în schimb, interese personale și de partid”.

Documentată și tăioasă postarea lui Mihai Dimian. Numai că, din păcate, e mult de citit, iar cei aflați în posturi de conducere sînt prea ocupați pentru așa ceva. Și dacă nu ar fi ocupați, probabil că tot nu ar citi, pentru că cititul obosește.

Apoi, cum o nenorocire nu vine niciodată singură, vor urma, din păcate, și altele. De alt gen. Astfel, în cîteva zile se va uita de depolitizarea spitalelor și nu se va apropia nimeni de strategia națională de sănătate pentru perioada 2014-2020. Și vom avea în continuare parte de politizare și de mediocrație, și nu de mult promisa meritocrație.

Comentariu difuzat de Radio Top Suceava