Clujul știe unde să-și spele rufele. Suceava nu

Tînărul deputat PSD de Suceava Gheorghe Șoldan a sărit cu comunicatul de presă pe președintele PNL al Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, după ce acesta a avut un schimb tăios de replici cu președintele Organizației Județene Suceava a PSD, senatorul Ioan Stan. Considerînd că nu este suficient răspunsul domnului Stan la răspunsul domnului Flutur, după ce primul îl criticase pentru unele lucruri spuse într-un interviu, domnul Șoldan s-a băgat și el în seamă. Este de datoria oricărui deputat de Opoziție să critice faptele și spusele celor aflați la putere, totuși Gheorghe Șoldan ar trebui să se ia la trîntă cu cei de-o seamă și de-o experiența politică și de viață cu el. Da, Ioan Stan, cu cele ”n” mandate de parlamentar pe care le are, se poate lua cu Gheorghe Flutur, cel cu ”n” mandate de senator și de președinte de consiliu județean și cu experiență de ministru. Ca să nu mai vorbim de funcțiile politice deținute de domnul Flutur de-a lungul timpului, în vreme ce domnul Șoldan abia ce-a prins o funcție la Județ, și asta doar pentru că este parlamentar și a obținut-o din oficiu.

Gheorghe Flutur merită să fie criticat pentru multe făcute sau nefăcute, însă nu și pentru că, așa cum susține Gheorghe Șoldan, ”acum negociază majorități în Parlament, în loc să se ocupe de spitalele și școlile din Suceava, unde este dezastru din cauza Covid-ului”. Despre ce dezastru în școlile sucevene vorbește deputatul PSD? Și chiar este dezastru în spitalele sucevene? Din contră, în spitale lucrurile au început să se așeze după ce soluțiile propuse de managerul Spitalului Județean, doctorul Alexandru Calancea, au fost acceptate de Direcția de Sănătate Publică și de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Gheorghe Flutur este cel care l-a numit pe Alexandru Calancea manager al spitalului, el a insistat ca acesta să coordoneze activitatea tuturor spitalelor publice pe perioada stării de alertă și tot el a vorbit cu primarul de la Rădăuți să fie de acord cu transformarea spitalului de acolo în spital Covid.

Și de ce să nu negocieze domnul Flutur majorități la București, cînd el este prim-vicepreședinte la nivel național al partidului aflat la putere? Tînărul Șoldan ar trebui să stea un pic de vorbă cu experimentatul Stan și să încerce să înțeleagă cum e cu politica. Aia care contează. Dacă nu stai la București, în spatele ușilor închise, la cafele, nu exiști, iar șansele să primești sprijin guvernamental pentru orașul sau județul tău sînt minime. Dacă vrea să obțină ceva pentru Suceava, Gheorghe Flutur trebuie să facă naveta la București, și nu să numere merii de pe marginea drumurilor județene de la noi.

Tot domnul Stan îi poate povesti domnului Șoldan despre Grupul de la Cluj, un grup transpartinic care conduce Țara de ani de zile. Domnul Stan îi poate spune mai tînărului său coleg că membrii Grupului de la Cluj nu se atacă public între ei. Sau dacă o fac, o fac la ei în bătătură. Știm cu toții unde se află Clujul și Ardealul, în general, și unde se află Suceava și Moldova, în general.

Ideea este că dacă Gheorghe Șoldan ar fi dat în Gheorghe Flutur numai în presa de la Suceava ar mai fi fost cum ar fi fost, însă acesta a dat fuguța cu comunicatul și la un portal de știri cu largă răspîndire națională, ca să îl publice. Că doar nu o fi tînărul Șoldan mare vedetă politică, iar presa centrală abia așteaptă să-i soarbă declarațiile.

În Gheorghe Flutur are cine să tragă la București și prin țară. O face presa centrală și o fac liderii partidelor concurente. De aceea, nu mai era cazul să sară cu gura pe el și cineva de la Suceava. Și încă un parlamentar oarecare, situație care îl reduce pe Gheorghe Flutur la statutul de politician oarecare. Noi, sucevenii, nu am învățat că rufele se spală doar în familie, adică în spălătoriile din județ ori pe rîul Suceava, și că nu trebuie să defilăm cu ele pe malurile Dîmboviței. Avantaj, Grupul de la Cluj, care-și spală rufele doar pe Someș.