Balonul de încercare al primarului Sucevei

Miercuri, 12 mai, primarul Sucevei, Ion Lungu, a strînit reacții diverse, multe dintre ele adverse, după ce a anunțat că la ediția din acest an a Zilelor Sucevei, programate la finalul lunii iunie, vor avea acces la eveniment doar persoanele vaccinate și a explicat de ce: ”Interesul nostru este să promovăm vaccinarea, pentru a avea un procent de imunizare cît mai bun și a putea lua cît mai multe măsuri de relaxare”.

Vineri, 14 mai, în timpul conferinței de presă la care a participat și premierul Florin Cîțu, Ion Lungu și-a nuanțat poziția: ”Sigur că este o discuţie din principiu. Să ajungem pînă atunci. Da, este posibil, să vedem măsurile de relaxare. Dacă luăm astăzi un caz concret, 300 de persoane, clar că în acel perimetru îngrădit putem avea şi această preferinţă să arate adeverinţa de vaccinare. Să stimulăm tinerii în primul rînd să se vaccineze. Dar nu este încă o decizie luată, este o discuţie de principiu, luată în dezbatere publică. În funcţie de cum vor evolua lucrurile, pînă atunci vom lua o decizie”.

Evident că ar fi profund nedrept ca primarul Sucevei să-i împartă pe oameni în vaccinați și nevaccinați, vaccinații fiind cei buni, iar nevaccinații cei răi, de care oamenii buni trebuie să se ferească. Sînt oameni care au diferite alergii și care nu se pot vaccina. Sînt oameni care se tem pur și simplu de vaccin, în general. Sînt oameni care nu pot trece peste faptul că în lume s-au înregistrat cîteva decese din cauza vaccinurilor și nu vor să riște. Sînt oameni care consideră că vaccinurile împotriva noului coronavirus au apărut prea repede și nu au încredere ele. Sînt oameni cărora alții le-au băgat în cap tot felul de prostii pe care nu le mai poate scoate nimeni. Este alegerea fiecărui om să procedeze cum dorește în ceea ce privește vaccinarea. De aceea, ar fi normal ca pe lîngă adeverința de vaccinare să li se permită accesul la diferite evenimente publice și celor care prezintă un test negativ sau o adeverință din care să rezulte că au trecut prin boală și au făcut anticorpi.

Mai mult ca sigur că Ion Lungu nu intenționează să propună ca la Zilele Sucevei să fie acceptate doar persoanele vaccinate. A spus-o doar așa, sperînd ca în luna care a mai rămas pînă la eveniment să se vaccineze cît mai mult lume. L-a dat de gol declarația în care a spus că ”interesul nostru este să promovăm vaccinarea, pentru a avea un procent de imunizare cît mai bun și a putea lua cît mai multe măsuri de relaxare”, dar și faptul că după două zile a scăldat-o.

Numai că în cadrul aceleiași conferințe de presă de vineri, 14 mai, premierul Cîțu a declarat: ”Noi am spus în ceea ce privește evenimentele și în spațiul public, și în spațiul închis că o să luăm o decizie în privința persoanelor vaccinate pentru o anumită capacitate, dar dacă organizatorii își asumă că o să fie doar persoane vaccinate o să fie fără restricții. Asta înseamnă că permit doar persoanelor cu certificat de vaccinare să intre. Este un mod simplu de a verifica. E decizia organizatorului dacă vrea să aibă mai multe persoane la eveniment. E o decizie pe care noi nu o impunem”.

Ei bine, anturajul, mai ales că domnul Cîțu este premier și lider PNL, ar putea să-l strice pe primarul PNL al Sucevei, care chiar va cere ca la Zilele Sucevei să aibă acces numai vaccinații. Să sperăm că domnul Lungu nu se va lăsa influențat de anturaj. Dar poate că și Florin Cîțu, la fel ca Ion Lungu, a lansat un balon de încercare, pentru că ”interesul nostru este să promovăm vaccinarea, pentru a avea un procent de imunizare cît mai bun și a putea lua cît mai multe măsuri de relaxare”.