Moartea care cruță prin ambuscade busculate

Drept să vă spun, nici eu nu știu exact ce am vrut să spun prin titlul de azi sau măcar dacă am vrut să spun ceva. Oricum, l-am alcătuit, ca mai mereu, din alipirea unor extrase din zicerile selectate. Evident, dată fiind calitatea acestora, e aproape de la sine înțeles că Victoraș Vreme (ăla de la RTV) a turat motoarele verbale la maximum. Tocmai uitasem că tot el, acu’ vreo lună, a dat-o pe aia cu „Prețurile vor crește cu 25% mai mult”. Nu-ncercați să întrebați: cu mai mult decît ce? Fiindcă Victoraș cred că v-ar răspunde ca e vorba de cu mai mult decît puțin, pe principiul să fie bine ca să nu fie rău și la vara cald! Una însă proaspătă ne-a furnizat același Victoraș Vreme pe 20 octombrie cînd, făcînd pe cioclul la moartea biologului (nu doctorului, băăă!, că era biochimist) Mencinicopski, odihnească-se în pace!, ne-a anunțat că ” GH. Mencinicopski avea O BOALĂ CARE I-A CRUȚAT VIAȚA cu cîteva zile în urmă”!!!. Cînd auzi bazaconia, înlemnești. Cauți aer. Te autosuspectezi de handicapuri, din moment ce nu pricepi. Apoi, analizezi, diseci și conchizi: bolovanul cu microfon a vrut să zică „…I-A CURMAT VIAȚA”! Pentru Victoraș, deosebirea dintre CRUȚAT și CURMAT este ca aia din bancul străvechi, cu deosebirea ÎNTRE O GĂINA!… care cică are ambele picioare la fel, dar mai mult stîngul!

Ca să nu se simtă ca în romanul lui Hector Malot, adică singur pe lume, lui Victoraș i-au adus-o colegii din studio pe o doamnă avocat, pe 29 octombrie, la ora 22:40, cînd, comentînd nenorocirea de la Seul, de Halloween, distinsa a mugit: „Se poate întîmpla orice în asemenea AMBUSCADE”!!! Pariez că ediția aia a DEx-ului la care doamna n-ajungea, că era pe ultimul raft, avea inclus și cuvintul BUSCULADĂ, astfel încît, ajunsă între doua vîrste (a treia și a patra!), doamna avocat n-ar mai fi confundat o acțiune militară (ambuscadă = capcană) cu o învălmășeală civilă, adica înghesuială, aglomerație. Cred că neuronul cu care operează Victoraș nu-i permite să facă distincția între CRUȚAT, CURMAT și CURMAL, iar al doamnei avocat între AMBUSCADĂ, BUSCULADĂ și BASCULANTĂ. Există însă tot în acest regn și genii.

Unul, o doamnă, a apărut la „Ce spun românii”, pe 28 octombrie, cînd la întrebarea „Ce calități cauți atît la viitorul tău cîine, cît și la viitorul partener?”, ființa genială a răspuns: „Să n-aibă purici!”. E suprem, mai mult nu există.