Dubla naționalitate din parcurile care avem parcuri

Vă mărturisesc faptul că mai ușor ca în săptămîna scursă de cînd a început Campionatul European de Fotbal nu mi-a fost niciodată. Am ajuns să nu-mi mai fie suficiente paginile agendei în care îmi notez bazaconiile, și zău că e minunat să stai cu gura căscată de la precedenta anomalie și, poc!, să-ți mai cadă o pară mălăiață de limba română fix în ea! E suficient, cred, să vă spun celor cu somnul ca oamenii că după ora 0, la PRO TV, analiștii chemați să dezbată meciurile zilei sînt inegalabilii Piți, lasă-ne! și Mari(ci)ca, cel născut talent!

Ei, la Piți chiar tre’ să fii atent, că nu zice nici multe cum știam, nici grele ca pe vremuri! În schimb Mari(ci)ca e inepuizabil! Izvor nesecat. Fiind însă coadă, v-o dau doar p-aia din titlu: „Elvețienii au mulți jucători cu dublă naționalitate!”. Inutil să-i spui și lui că naționalitatea o ai din naștere și e una, în timp ce cetățenia ți-o poți lua oriunde în lume. O fi mai greu de pronunțat!? Că nu văd nimic mai complicat în a spune „JUCĂTORI CU DUBLă CETĂȚENIE” decît „JUCĂTORI CU DUBLĂ NAȚIONALITATE”. Aș mai spune și că DEx, în neo-generozitatea lui de mască de oxigen pentru tolomaci, permite cumva, mai timid totuși, utilizarea naționalității pe post (și) de cetățenie!

Eroul săptămînii a fost însă dl. Hagi, inconfundabil și el. A fost invitat de Andreea Esca (aia din manualele de istorie!) să prefațeze împreună deschiderea competiției. Într-un moment de rătăcire, Esca îl întreabă ce le-ar recomanda el să viziteze străinilor veniți la noi. Răspunsul a fost exact cum vă așteptați: „Să viziteze parcurile care avem parcuri frumoase!”. Și deștepte, Gică, fiindcă frumusețea-i trecătoare. Mai deștepte decît mulți dintre noi, poate și nițel mai citite…

Doru Popovici