Curtea Miracolelor
După ce emoțiile inerente primului contact cu Parlamentul s-au estompat, în luna februarie a anului 2021 am început prima sesiune legislativă. Erau timpuri tulburi, de groază și incertitudine, cînd fiecare dintre noi cunoștea oameni care au fost răpuși de virus, cînd vaccinarea împotriva COVID-19 nu era încă demonizată de extremiștii abia eclozați ca partid politic parlamentar, cînd pentru vaccinare ori, inițial, testare, se făceau intervenții politice ori chiar falsuri. Privind retrospectiv, îmi amintesc de indignarea populară revărsată la adresa politicienilor care s-au vaccinat printre primii, indignare venită exact din partea celor care acum i-ar vaccina ei pe împricinați, nu cu patru, ci cu patruzeci de doze, dacă ar putea. Carantinarea Sucevei, justă ca idee, din cauza depășirii capacităților de îngrijire a SJU, gestionată execrabil de către Ministerul Sănătății și autoritățile militare ce au preluat controlul, gafele politicienilor locali și ale managerilor, au avut darul otrăvit de a înspăimînta și a enerva oamenii din județ, iar asta s-a văzut anul trecut la urne, cînd au venit zilele decontului.
În toată această atmosferă, participarea mea la prima sesiune Parlamentară, ca un reprezentant al coaliției de guvernare, fiind și membru al Comisiei pentru Sănătate și Familie, a început sub auspiciile unui sentiment imperios de responsabilitate indus de datoria mea față de alegători. Participasem în decursul anului 2020, ca expert în Imunologie, la întîlnirile celulei de criză din cadrul partidului, unde discuțiile erau ample și argumentate, urmate uneori de inițiative ce au ajuns, prin europarlamentarii noștri de atunci, chiar în Parlamentul European și mă așteptam ca deciziile cheie vizavi de gestionarea acestei crize să treacă și prin Parlament. Nici pomeneală! Deciziile au fost luate de un misterios Grup de Analiză și coordonare, sub comanda directă a lui Raed Arafat, a cărui componență era secretă la acea vreme, vezi Doamne, din motive strategice!
În societate, solidaritatea umană ce caracterizează uneori aceste momente de confruntare cu un dezastru natural a fost înlocuită de fumul gros de cauciucuri arse al focului mocnit, alimentat de conspiraționiști și de voracitatea celor care au văzut în pandemie o oportunitate imensă de a da niște tunuri. Acel ”noi versus voi” înmugurit din revolta față de carantinare, restricții de circulație și obligativitatea vaccinării a evoluat într-o dihotomie pernicioasă ce amenință nu numai liniștea, dar și parcursul european al țării, care părea, pînă acum cîteva luni, ireversibil.
Eram avertizat, deja, din experiența mediatică personală, și nu numai, că așteptările mele la un climat de dezbateri pe marginea unor idei, a unor principii, în compania unor oameni de calitate, vor trebui retezate procustian, pentru că aleșii poporului sînt doar în teorie cei mai buni dintre cei buni, ei fiind, în realitate, așezați pe aceeași curbă a lui Gauss, precum sînt și alegătorii. În fapt, după patru ani petrecuți în legislativul României pot spune clar că dezbaterea parlamentară este doar o iluzie. Cei care au puterea alcătuiesc mașina de vot, care, în ciuda oricăror argumente, valide sau nu, decide dinainte ce legi și ce amendamente sînt admise. De la punerea pe ordinea de zi a proiectelor legislative, pîna la votarea în Camera Decizională, Puterea decide, iar Opoziția critică, vocal, vehement sau anemic, prin declarații politice ce țin locul dezbaterilor reale, proiectele supuse dezbaterii. Timpul de dezbatere a proiectelor legislative ce suscită opinii diferite, votate de către aceeași mașină de vot, este, în mod cutumiar, de doar două minute, în care Opoziția înfierează abuzuri, iar Puterea își laudă marfa, cu ochii pe ceas și cu gîndul la întoarcerea cît mai rapidă la tihna de acasă.
În această atmosfera de malaxor politic amprenta mediatică, la fel ca interesul popular pentru activitatea Parlamentară, este, pe bună dreptate, una minimă, linia izoelectrică a activității celei mai blamate instituții fiind întreruptă doar de proiecte ce măresc sau scad bugetul familial ori de acte de violență fizică sau verbală ce-i au drept actori principali pe aleși ai poporului. Plecasem la drum timid spre ceea ce credeam a fi un Empireu și am ajuns, de fapt, în mijlocul spectacolului absurd și grotesc din Curtea Miracolelor.
Ghinion !
Radu Ciornei
Doctor în Microbiologie, Imunologie și Genetică Moleculară, cu studii făcute în România și în Statele Unite ale Americii. Fost deputat USR de Suceava în mandatul 2020-2024.