Vlăduț nu știe să numere decît pînă la 3

Valul 5 nu mai are vigoarea valului 4, dar asta nu înseamnă că sistemul medical sucevean trebuie să stea și să uite la el și să aștepte să plece cît mai repede. Spitalele sucevene au făcut un plan de intervenție pentru valul 4, care, pînă la urmă, mai tras, mai împins, a fost respectat cît de cît.

Planul de intervenție a rămas valabil și pentru valul 5, numai că a apărut o problemă: cea legată de faptul că au început să se îmbolnăvească mai mulți copii. Așa că e nevoie de mai multe paturi pentru cei mici. Numai că șefii de spitale, cei de la Rădăuți și Fălticeni, ca de obicei, strîmbă din nas și trag de timp. În timp ce Spitalul Județean are 26 de paturi pentru copiii infectați cu noul coronavirus, Rădăuțiul a pregătit numai 5, iar Fălticeniul, cu spitalul lui nou cu tot, doar 3. Vineri, 14 ianuarie, mai erau libere doar 8 paturi la Pediatrie pentru bolnavii de Covid.

Partea bună este aceea că nu este vorba despre cazuri grave, însă, părinții se sperie și insistă ca fetele și băieții lor să fie internați în spital, pentru a putea fi supravegheați de personal autorizat. Tot vineri, din cele 26 de paturi Covid pediatrie ale Spitalului Județean Suceava 22 erau ocupate și mai erau 26 de paturi la Pediatrie ocupate de pacienți non-Covid. Partea proastă este că dacă numărul copiilor infectați va crește, iar Fălticeniul și Rădăuțiul nu vor face mai mult, Spitalul Județean va fi nevoit să transforme în totalitate Secția Pediatrie în secție Covid și, astfel, nu vor mai putea fi tratați copiii care suferă de alte boli și au nevoie de îngrijire rapidă. Iar Spitalul Fălticeni, condus de medicul Vlad Morariu, și Spitalul Rădăuți, condus de economistul Dan Vatră, nu au capacitatea de a rezolva cazurile complicate.

Vlad Morariu și Dan Vatră, din motive numai de ei știute, se încăpățînează ca niște copii și nu vor să colaboreze cu managerul Spitalului Județean, Alexandru Calancea, coordonatorul medical al spitalelor sucevene în pandemie. Se încăpățînează ca Vlăduț și Dănuț.