Un sucevean la New York. Și un pic prin New Jersey și Boston

În orașe mari, gen Chicago, New York, poți vedea viața de zi cu zi a americanilor. Orașul New York e faimos, este situat pe Coasta Atlanticului și e mai ușor de ajuns cu avionul acolo. Dacă ești iubitor de artă poți să mergi să vezi faimosul Broadway, unde ai zilnic cel puțin 15 spectacole. Mergînd dintr-un capăt în altul în Manhattan, pe Broadway, deja ai ideea cam ce înseamnă. Oferta este atît de mare încît practic îți <pulverizezi> creierii. Eu am sentimentul ăsta, pentru că am stat vreo șase ore acolo să livrez un dispozitiv. Avînd de așteptat acele ore m-am plimbat chiar pe Broadway. Este fascinant, este extraordinar dacă ești iubitor de artă. Nu mai zic de Muzeul Guggenheim. Nu mai zic de un muzeu care pentru americani are un loc special în familia lor, în sufletul lor. Vorbesc de Muzeul Memorial 11 septembrie, în care poți vedea chestii de la nenorocirea din 2001. Mai e Muzeul de Artă.

Dacă vrei să te plimbi, să fii într-o așa-zisă junglă urbană, ca în pădure, te duci în Parcul Central, care-i în buricul tîrgului. Acolo ești în altă lume, pentru că-i o pădure exact ca la Șipote, sus la Cetate. Poți vizita și Muzeul Național al Imigrației, un loc unic, unde-i Insula Ellis și era punctul principal. Peste 95% din europenii veniți sau imigranții veniți în America în anii 1800 toamna – 1900 primăvara trebuiau să stea acolo. Erau înregistrați, erau carantinați, iar apoi îndrumați către alte state. Mă refer pe Coasta de Est, că pe partea cealaltă era Los Angelesul. De asemenea, poți să te duci cu vaporașul și să vizitezi Statuia Libertății. Ai ce vedea în New York. Le vezi pe toate cele menționate într-o săptămînă, dar la modul general. Dacă vrei să te și bucuri de ele, asta înseamnă să-ți acorzi trei-patru ore în fiecare după-amiază, să mergi la un spectacol. Îți mai trebuie două-trei ore pentru un muzeu, depinde pe care vrei să-l vezi. Eu am dat exemplul Guggenheim pentru că-i faimos și au jdemii de piese. Poți merge și la un meci de baschet dacă ai bilet.

Aici e chestia interesantă. Este orașul New York, însă imediat ai trecut rîul Hudson și ai New Jersey. Hai să începem cu profesioniștii. Ai baschetul, NBA, ai hocheiul, National Hockey League, ai fotbalul american, National Football League, și ai fotbal în campionatul în care a jucat și românul nostru Alexandru Mitriță, la New York City FC. Acum, că ai orașul New York, însă mai e suburbia Long Island, care și ăia au echipă de hochei. E clar că depinde la ce vrei să mergi.

Dacă aș avea de ales între a vizita New York și Chicago? Mai faimos și mai bine reprezentat este orașul New York. Din New York ai și o afluență mai mare de vizitatori venind și din Boston, pentru că este un megalopolis. Practic, între New York și Boston faci trei ore pe autostradă în condiții ideale. Bostonul este iarăși un oraș fenomenal de frumos. În Boston, că am avut ocazia să merg de nenumărate ori acolo, străzile sînt ca la noi, înguste. Am livrat un dispozitiv la o companie. În momentul în care am deschis portiera am realizat că dacă deschideam amîndouă ușile, la șofer și la pasager, mai-mai că atingeam pereții din stînga și din dreapta, că era stradă cu sens unic. Era o stradă pavată cu piatră cubică, bazaltică, așa cum am revăzut la Cetate venind spre Brădet. Bostonul este un oraș întortocheat, cu străduțe și o istorie frumoasă. Acolo s-a născut națiunea americană cu celebra revoltă pentru taxa pe ceai, cînd s-a dat foc la nave prin 1700. Au Boston Celtics la baschet, au Boston Bruins în NHL, au muzee foarte faine. Ceea ce am aflat eu la Boston cu ceva timp în urmă, și am rămas plăcut surprins, sînt cimitirele. Cimitirele au fost făcute în ideea în care să fie și un fel de parc unde să umbli. Ai venit și ești îndurerat că a murit cineva. După ce s-a terminat totul poți să te plimbi și să te detașezi. Mormintele nu-s ca la noi, înghesuite. Cimitirele sînt imense și au fost gîndite ca un parc, pentru a avea o supapă de refulare”. Florin Senciuc, un sucevean stabilit de 23 de ani în Statele Unite ale Americii. Florin lucrează pentru o firmă care livrează aparatură medicală, iar prin natura meseriei a călătorit mult prin Statele Unite.