Petru Ariciuc, de la site-ul dornaecoturism.ro și proprietarul unei firme de easy-rafting din zona Dornelor, și fost șef al Salvamont Vatra Dornei, a vorbit la Radio Top despre Bucovina Ultra Rocks și despre Via Transilvanica.
Bucovina Ultra Rocks pentru profesioniști, dar și pentru amatori
”Vara asta chiar a fost o vreme frumoasă pentru zona de munte, foarte frumoasă, cu temperaturi, într-adevăr, poate mult peste media normală. În Giumalău, și nu numai în Giumalău, zona Giumalău-Rarău, cu plecare din Cîmpulung și limita de sud, să zicem așa, munții Bistriței, în comuna Dorna Arini, a avut loc evenimentul Bucovina Ultra Rocks. Cred, este părerea mea, dar cred că nu greșesc, cel mai mare eveniment de alergare montană din România. Peste 1.500 de concurenți, multe categorii, de la 5 kilometri pentru amatori, pînă la 110 kilometri pentru profesioniști. A fost foarte mulți concurenți din străinătate, pentru că se adună puncte pentru competițiile internaționale. Ca să zic așa, o scurtă prezentare pentru traseul de 110 kilometri – se pleacă din Cîmpulung, se urcă în Rarău, dar după o buclă, nu intru în amănunte, după care se coboară pe Valea Bistriței, se urcă în munții Bistriței pe Pietrosu, este o urcare susținută de 1.000 de metri diferență de nivel, apoi se coboară în Rusca, din Rusca se urcă pe piciorul Ruscăi pînă în Giumalău, pînă la vîrf, este urcare susținută pe o lungime de 9 kilometri, după care se coboară în Valea Putnei, după aia se urcă pe vîrful Alunu, se vine iar în Giumalău, se coboară pe Transrarău, după care se merge pînă la Cîmpulung.
23 de ore de alergare aproape continuă
În 23 de ore s-a încadrat să facă traseul un alergător de la Vatra Dornei cu care noi ne mîndrim. Nu știu dacă lumea știe, este vorba de domnul Bejan, un alergător foarte bun. El a parcurs acest traseu în 23 de ore. Poți să te oprești pe traseu, dar ai niște timpi limită în care, dacă nu ai depășit anumite puncte de control la un anumit interval de timp, trebuie să te oprești. Noi, de doi ani de zile, asigurăm vîrful Giumalău. Este cel mai înalt punct din acest concurs. Este și foarte greu de asigurat, pentru că logistica este foarte greu de dus pîna sus. Este vorba de vreo 600 de litri de apă, plus mîncare, plus alte echipamente, adică se urcă cu voluntarii. Sîntem o echipa, DORNA EcoTourism, DORNA Adventure, Agenția Națională a Zonei Montane, Bucovina Offroad și VDT – Crucea Roșie din Vatra Dornei. Ne-am dat toți mîna și am reușit să organizăm acest punct. Se urcă de vineri după-amiază, se montează un cort în zona de vîrf a Giumalăului, acolo depinde cum ai noroc, poate să plouă, poate să bată vîntul, poate sa fie de-amîndouă și-atunci situația este destul de neplăcută, de aceea condițiile sînt mai mult decît vitrege pe acel vîrf.
Treceri pe la punctul de hidratare, de la 9 dimineață la 11 seara
Cred că am avut cîteva sute de treceri prin acel punct. Toată lumea se oprește, bea apă, se hidratează, cîțiva s-au și odihnit, dar nu foarte mult, și au plecat înapoi în traseu. Primul concurent a trecut dimineață, sămbătă dimineață pe la ora 09.00, iar ultimul concurent a trecut la ora 23.30, cam așa. Totul se înregistrează printr-un aparat special, care transmite online ce concurenți au trecut, pentru a avea o evidență, pentru că pe un asemenea traseu, pe care se aleargă și noaptea, să știi, să nu se rătăcească vreun concurent.
Noaptea, prin pădure, cu o boxă mică ori cu un clopoțel
Și Salvamontul are oleacă de treabă, toată lumea a fost într-o alertă continuă, pentru că n-ai de unde să știi, mai ales în povestea asta cu urșii, toată lumea… Deocamdată, în zona noastră, atît timp cît nu sînt urși relocați, adică ăia care sînt obișnuiți să mănînce de lîngă casa omului, chiar nu sînt probleme. Pe de altă parte, mulți aveau cîte o boxă mică la ei, un clopoțel, și, alergînd unul după altul pe traseu, chiar dacă la intervale destul de mari, ursul sălbatic de la noi din zonă, dacă știe că este om undeva atunci se ferește, chiar dacă este ursoaică cu pui, doar își protejează puii. Chiar n-a fost nici o problemă, dar este destul de stresant, să zic așa. Chiar și concurenții ziceau – să alergi noaptea prin pădure, chiar dacă e bine marcat, chiar daca ai înregistrat pe GPS traseul și vezi pe ceasul de la mînă dacă te-ai abătut de la traseu… A fost un traseu foarte, foarte frumos. Și foarte bine organizat”. (Foto: Pagina Bucovina Ultrarocks)