Parlamentul din Australia a adoptat la sfîrșitul anului 2024 o lege care interzice utilizarea rețelelor sociale de către copiii sub 16 ani. Vizavi de acest subiect și de social-media, în general, psihologul sucevean Marius Șaramet a spus la Radio Top:
”Termenul de a interzice deja sună… are o conotație negativă și noi știm foarte bine că tot ceea ce este interzis stîrnește curiozitatea într-o oarecare măsură. Însă, un control, o formă, dincolo de acele situații în care părintele poate controla prin cont ceea ce copilul vizualizează, dincolo de acest aspect, un control mai… nu aș zice mai strict… Eu văd această problematică – ce anume informație vine pe acel canal…? Cred că este foarte important. Acum, dacă vorbim de copiii la 16 ani sau 14-15 ani, este o problemă dacă îi expui într-o manieră sau dacă ei se expun într-un mod excesiv unor informații de un anumit tip. Le va putea influența maniera în care se raportează ei la lume.
Cumva, controlul ar trebui să se refere la ce anume informații pot accesa ei, nu atît la rețelele de socializare. Că noi avem un obicei – luptăm acum împotriva acestor rețele de socializare, crezînd că e răul principal. Și ar putea fi. Însă, nu putem cînd ne confruntăm cu astfel de situații să <desființăm ultimul vagon>. Există acest risc la calea ferată să deraieze ultimul vagon. Era un banc care oglindește foarte bine cum rezolvăm noi problemele: dacă deraiază ultimul vagon, atunci vom desființa ultimul vagon și am scăpat de probleme. Nu cred că interzicerea totală ar putea fi de folos. Însă, o gestionare a informațiilor la care copilul de o anumită vârstă poate avea acces este foarte utilă. Cred că este o luptă care va dura mult timp…”.