Profesoara de franceză Mariana Ciupu, directoarea Școlii Gimnaziale Nr. 4 Suceava, a spus în cadrul unei discuții pe marginea noilor planuri-cadru pentru liceu că va trimite o propunere Ministerului Educației ca ”să se studieze Limba 1 trei ore, limba engleză, care este regina limbilor străine, iar Limba 2 două ore pe săptămînă, pe grupe de 10-15 elevi”, pentru ca aceștia să nu ajungă de la un nivel avansat la care sînt acum, nivelul PRAG, la unul PRAF. Un model de studiu eficient la clasă l-a descoperit profesoara în Slovacia, una dintre multele țări în care a fost în schimb de experiență:
”În Slovacia știu că recent s-a implementat ca limbile străine să se studieze în grupe de 10 elevi. Din schimburile astea de experiență, practic, noi ar trebui să învățăm ceva bun de la alții. Ăsta e rostul mobilităților. Și să punem în aplicare, dacă se poate. Dar se pare că nu reușim să valorificăm întotdeauna experiențele acestea din proiectele Erasmus, care, de altfel, sînt foarte valoroase, din punctul meu de vedere.
Și în ceea ce privește Istoria și Geografia, și aici mi se pare o soluție ingrată, să nu dăm dreptul elevilor să studieze nici măcar o oră de Istorie și Geografie, indiferent de filieră și specializare. Chiar discutam despre acest aspect cu stagiarele din Franța și mi-au spus la un moment dat că dacă s-ar întîmpla așa ceva în Franța, probabil că a doua zi ar fi ieșit prin stradă toți profesorii, ar fi manifestat și ar fi declarat grevă generală. Și e foarte important pentru dezvoltarea spiritului critic, pentru a avea absolvenți care nu se lasă ușor pradă abuzurilor, care știu să-și apere drepturile, care știu să gîndească și să discearnă între informații adevărate și informații false… că tot se vorbește acum despre fake-news și cursurile de descoperire a fake-news-ului. Nu știu dacă sînt atît de utile și de necesare acele cursuri, cît e mai important să avem cultură generală, să cunoaștem limbi străine, să cunoaștem istorie, geografie, noțiuni din științe… Cred că asta e mult mai relevant.
Limbile străine, inclusiv studiul limbii franceze, contribuie la dezvoltarea personală prin faptul că accesăm noi mentalități, stiluri de viață și putem să preluăm din asta ceea ce este pozitiv. Și, de asemenea, cunoașterea mai multor limbi străine reprezintă un atu la integrarea pe piața muncii. Chiar dacă în corporații limba franceză nu se utilizează foarte mult, aceasta este limbă oficială în instituțiile europene. Și, de asemenea, Franța este foarte ofertantă în ceea ce privește stagiile de pregătire, de formare, pentru studenții din România, pe diverse domenii. Inclusiv eu am studiat jumătate de an în Franța printr-un proiect Erasmus. Și acolo am avut nevoie de nivelul B2, cel puțin nivelul B2. Deci, practic, studierea limbii franceze într-o singură oră pe săptămînă e un impediment pentru elevi și în a obține acel certificat DELF sau DALF de limbă franceză, care le poate fi util la angajare sau la înscrierea la facultate în sistemul francez”.