Prea multă dorință de atenție dăunează grav sănătății

Zeci de copii şi adolescenţi au ajuns la spital cu fracturi la începutul lunii decembrie. Cu toţii au urmat o provocarea ”Superman”, virală pe TikTok: se aruncă în viteză pe braţele colegilor, care de multe ori îi scapă, uneori chiar intenţionat. Pe 2 și 3 decembrie, la un singur spital din București au ajuns 30 de tineri răniţi, doi dintre ei necesitînd intervenții chirurgicale, potrivit observatornews.ro. Cazuri s-au înregistrat și la Bistrița Năsăud, și la Arad, dar și în alte orașe din țară. Despre acest trend de pe TikTok și despre rețelele de socializare în general a vorbit Doina Schipor, psiholog și conferențiar universitar doctor la Facultatea de Științe ale Educației din cadrul USV:

Este, într-adevăr, un fenomen îngrijorător și care poate fi explicat din perspectiva psihologiei dezvoltării, din perspectiva teoriilor care explică influența mediului social, mai ales cînd este vorba de acest mediul social virtual. Am văzut vîrsta acestor copii, deja mulți dintre ei sînt în perioada preadolescenței, chiar a adolescenței, este o perioadă în care ei își caută propria identitate și, de obicei, răspunsurile pentru propria identitate sau cele pe care ei le consideră valoroase vin de la grup, de la cei de aceeași vîrstă, pe care încearcă să-i impresioneze, de la care încearcă să obțină validare și atenția acestora este considerată importantă, iar un astfel de fenomen vine să răspundă acestor nevoi. Adică, ai putea să încerci și tu să fii Superman, să ai acest rol în care ceilalți îți oferă atenție, îți oferă validare, plus că este prezentat ca un fenomen distractiv. Am urmărit și eu acele video-uri în care e o muzică foarte antrenantă, copii care par să se distreze, nu se întîmplă nimic, nu se văd consecințele, ce se întîmplă după. Se vede doar partea aceasta distractivă și atrăgătoare care, clar, pare că îți oferă o posibilitate rezonabilă de a obține atenție și validare din partea celorlalți. După care, e și foamea de like-uri, pentru că de aceea ele apar puse pe platforma de socializare, fiind că e clar, la această vîrstă apare, și nu numai la această vîrstă, și la noi, adulții, e nevoia de a fi validat și în mediul acesta social. Și este încurajată prin aceste like-uri difuzia fenomenului. E un fenomen de contagiune socială, care este susținut de factorii asociați cu caracteristicile vîrstei.

(După apariția acestor cazuri, ar trebui ca în fiecare școală diriginții să stea de vorbă cu copiii și să le prezinte cazurile celor care au ajuns în spital ca urmare a participării la aceste provocări?), ar fi un lucru foarte bun și ar fi o responsabilitate pe care ar trebui să și-o asume educatorii și părinții, aceea de a face educație pentru igienă mentală în zona aceasta a realității virtuale. Nu sîntem protejați din acest punct de vedere nici noi adulții – intrăm în tot felul de situații în care nu neapărat ne face bine să acționăm și să fim acolo prezenți în aceste rețele sociale. Cu atît mai mult copiii au nevoie de măsuri de igienă mentală în această direcție, pentru a nu dezvolta astfel de dependențe. Este nevoie de o implicare mai activă a educației, și a celei de la școală, și a celei de acasă, în această direcție”.