”Donald Trump i-a transmis un mesaj de felicitare lui Friedrich Merz și l-a asigurat de prietenia Statelor Unite, și l-a felicitat pe Friedrich Merz pentru că partidul său promovează trecerea de la Green Deal, de la politica verde, la folosirea energiei clasice, pentru că are politici anti-imigranți, pentru că, într-un cuvînt, este pe linia politicilor promovate în prezent de republicanii americani. (În ceea ce privește războiul din Ucraina) sînt viziuni total diferite. Se știe, Friedrich Merz, a spus-o el, este un mare prieten al euroatlantismului, a vizitat de 100 de ori Statele Unite ale Americii, însă el va merge pe politica sprijinirii Ucrainei, în contra politicii americane, și din nou a reiterat cu subiect și predicat că în condițiile în care Statele Unite se pare că se dezinteresează de securitatea Europei, Europa trebuie să-și asigure securitatea singură. (Poate Europa fără America?) În momentul de față, vorbind strict pe cifre, nu. În contextul în care întregul volum de producție în sectoarele critice ale industriei militare, și aici vorbim de armament și muniție, toată Europa la un loc produce o treime din necesarul NATO, iar două treimi le produc Statele Unite ale Americii. Este limpede că strict în momentul de față Europa nu se descurcă militar fără protecția americană.
Statele Unite au scos Europa de Vest și Europa, în general, din Primul Război Mondial au scos-o cîștigătoare, pentru că, fără intervenția masivă americană, Germania ar fi cîștigat războiul. În perioada interbelică a urmat o izolare a Statelor Unite, care nu s-au interesat de afacerile Europei, fără America, Europa plus Uniunea Sovietică nu ar fi cîștigat al Doilea Război Mondial, iar din 1946 pînă în prezent Statele Unite ale Americii au reprezentat pilonul de siguranță militară și economică. Deci, din 1946 încoace.
(Dacă nu ar mai fi Statele Unite ale Americii, cu cine s-ar putea alia Europa?) S-au făcut niște scenarii. Europa are actualul parteneriat cu Statele Unite pe care Donald Trump, cel puțin prin declarații, începe să îl zgîlțîie, ar putea fi un parteneriat direct cu Rusia, care i-ar asigura și securitatea economică, cu resursele ieftine, și securitatea militară, și ar fi un parteneriat mai la distanță, datorită depărtării geografice, cu China. Un parteneriat economic foarte, foarte viabil ar fi și acesta. Cu Rusia, în contextul în care Europa sprijină Ucraina, și bine face, este exclus. Dacă Europa pleacă din parteneriatul cu Statele Unite apar probleme”. Profesorul universitar doctor Florin Pintescu, decanul Facultății de Istorie și Geografie din cadrul Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava.