Pe 15 august este Adormirea Maicii Domnului. Se transmit urări de ”La mulți ani!” de ziua numelui sau nu se transmit? Artistul plastic Mihai Pînzaru – PIM:

Cînd un simbol cosmic, cînd vorbim despre Născătoarea de Dumnezeu, îți dai seama?!, numai să citim troparul… Acuma, eu nu sînt nici teolog, nu sînt nici… Sînt un creștin, nici măcar nu știu dacă sînt creștin practicant în sensul adevărat al cuvîntului. Dar am fost de atîtea ori și eu la biserică, de mic copil am fost educat în spiritul ăsta. Și vreau să vorbim așa, că numai bisericile ortodoxă, catolică, anglicană și luterană serbează Fecioara Maria. Nu toată lumea serbează Fecioara Maria. Iar despre Fecioara Maria vorbesc Cărțile Sfinte Creștine și Noul Testament, și, n-o să vă vină să credeți, o sură din Coran, care, cum să zic, îi închină cuvinte elogioase Sfintei Fecioare pentru puritatea ei și pentru misiunea pe care a avut-o ea, pentru ascultarea ei. Deci, este singura femeie despre care se vorbește în Coran. Înseamnă că a produs ceva în omenire, că, pînă la urmă, Islamul este a doua religie monoteistă. Dacă vrem să înțelegem rolul Fecioarei Maria în credință, credință care s-a transmis de-a lungul veacurilor, ea a fost născută în familia lui Ioachim și Ana, la Ierusalim, se zice, sau la Sefora, că aici și nașterea, și decesul ei sînt cumva puse într-un dubiu. Ori la Sefora s-a născut, ori la Ierusalim, și decesul a fost ori la Ierusalim, ori la Efes, actualmente pe teritoriul Turciei.

Dar dacă ne uităm în troparul Maicii Domnului, de atîtea ori și atît de bine cunoscut de credincioșii noștri, eu vorbesc de ortodocși – |Născătoare de Dumnezeu și de-a pururea fericită și prea cuvioasă Maria, născătoare a Domnului nostru, fecioară mai curată, mai cinstită decît heruvimii și mai slăvită, fără de asemănare, decît serafimii, care fără stricăciune, pe Dumnezeu Cuvîntul l-ai născut, pe tine, cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, te mărim.

Deci, e un rol extraordinar aici. Și vreau să vă spun ce am mai citit și eu, că e normal că este o zonă de mare interes spiritual, religios. De exemplu, în secolul II, Iustin Martirul scria că este Noua Evă. Că așa cum și teologi care au speculat și care spuneau că dacă noi am început să păcătuim printr-o femeie, prin Eva, iată, vine și ne curăță de păcat Născătoarea de Dumnezeu, Iisus, care a fost trimis, unicul fiul al lui Dumnezeu care se jertfește ca să ne ierte nouă păcatele. Deci, printr-o nouă Evă noi ne spălăm de păcate. Deci, de aici rolul extraordinar. Eu țin minte că la mine în familie, mama mea avea un cult pentru Fecioara Maria. Și cred că toate femeile din lume, în general, au un cult pentru simbolurile astea, ale feminității, ale maternității. Și, Maica Precista, la noi se zice Maica Precista, e o expresie care vine din slavonă, care înseamnă prea curată.

Se zice <La mulți ani!> pe 15 august?! Eu zic că dacă a plecat la Domnul este o comemorare. Și la comemorare nu se cîntă, nu se dansează… Pentru că avem pe data de 8 septembrie nașterea. La noi se spune Sfînta Maria Mare pe 15 august și Sfînta Maria Mică pe 8 septembrie. Aici sînt evidențe clare. Cînd intri într-o biserică, la noi, vezi întotdeauna în stînga altarului, cînd te uiți la altar și te închini, prima icoană mare pe stînga este icoana Maicii Domnului cu pruncul în brațe. În dreapta e icoana lui Iisus Hristos Fiul. Și asta este – Maica Domnului este măicuța bună și protectoare a copiilor, a familiei, în general a femeilor care se ocupă cu creșterea și cu înmulțirea oamenilor, nu așa, ci într-un climat de curățenie, de frumusețe și de belșug sufletesc.

Oricum, un gînd bun pentru cei născuți în ziua de 15 august și chiar dacă e comemorare, în suflet fiecare știe, pentru că Fecioara a fost ridicată la ceruri. Deci, este ca și Ilie, ca și Enoch, ca și Isus. A fost ridicata la ceruri și atunci e o bucurie. E și o bucurie amestecată și cu ideea asta de sfîrșit, dar ca să reînviem trebuie să plecăm în lumea cealaltă și apoi reînviem. Reînviem prin moarte. Cam asta cred eu. Asta simt eu. Teologii știu mai bine ca noi”.