Maestrul Mihai Pînzaru – PIM a participat, pe 25 ianuarie, la cea de-a XVIII-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie, Epigramă și Umor <Romeo și Julieta la Mizil>, 2024-2025, unde a realizat nu mai puțin de 30 de desene. Cei care s-au înscris la concurs au fost rugați să scrie cîteva rînduri despre cum văd ei cuplul Romeo și Julieta, iar pe baza celor scrise, artistul plastic a făcut lucrări grafice. Într-o intervenție telefonică la Radio Top, maestrul PIM a oferit o imagine de ansamblu a festivalului:
„Ca întotdeauna, e un festival concentrat pe o singură zi, are direcții de concurs pentru poezie și, deci, e un festival de literatură… poezie serioasă și, pînă la urmă, epigrama e regina aici, ea dă tonul, ea dă culoarea, și totul pleacă de la titulatura acestui festival – <Romeo și Julieta la Mizil>.
Și Romeo, și Julieta sînt din Mizil (rîde). E vorba de celebra piesă lui George Ranetti, e, așa, o parodie după Shakespeare și creează o bună dispoziție în localitatea în care Leonida Condeescu, celebrul primar, a făcut toate demersurile ca să oprească și trenul în Mizil, că n-aveau nimica săracii și au zis măcar să oprească… Este un tren acum care oprește numai noaptea. Eu am plecat vineri noaptea, am ajuns dimineața, am mai stat prin gară puțin pînă să ajung la liceul cu pricina, în care debuta festivalul. Au fost două locații. Locația clasică, Liceul Teoretic <Grigore Tocilescu>, care pînă acum a găzduit 17 ediții, iată a 18-a, cea de anul acesta, a 18-a cea a maturității… gata, au atins maturizarea… S-a transferat desfășurarea într-o nouă clădire, reamenajată, casa, am înțeles eu, fostului primar Leonida Condeescu, o casă primitoare, bine amenajată, cu o atmosferă culturală…
Gazdă principală a fost primarul Silviu Negraru. Binomul organizator este cel clasic, care iată că de 18 ani se ocupă: profesorii Victor Minea și Laurențiu Bănicioiu. Laurențiu e profesor de română, Victor e fostul director al acestui liceu,<Tocilescu>, iată, un profesor de română și cu un profesor de matematică au dus cu bine 18 ani de zile un festival care și-a cîștigat un prestigiu național și internațional.
Festivalul se adresează tinerelor talente și tinerelor talente cu părul alb (rîde). E un festival internațional, iar la el participă, eu știu, oameni de cultură care îndrăgesc literatura, umoristica, epigrama… De exemplu, anul acesta a participat fizic, cu o echipă din Italia, Bologna, Edmond Neagoe, o figură cunoscută, consulul nostru general de la Bologna, o figură cunoscută și în spațiul sucevean, pentru că domnia sa a fost consul general la Cernăuți. Era o gazdă primitoare pentru <Mașina cu poeți> condusă de domnul Horbovanu, de Constantin Horbovanu. Printre alți invitați, așa, de marcă, de suflet, a participat, de exemplu, Adrian Cioroianu, prieten de-al meu, dar și un prieten al acestui festival. Vine pentru a treia oară la acest festival directorul Bibliotecii Naționale a României. Un fost ministru de externe, profesor universitar de istorie și cu literatură, nu? Un om fain, accesibil, fără mofturi, implicat frumos, cordial.
Regina festivalului este epigrama. Epigrama care a fost, eu știu… clasificarea ei l-a adus în frunte pe Laurențiu Ghiță din București, pe locul II Vasile Larco din Iași și pe locul III Ion Diviza, din Chișinău. Este internațional festivalul, spuneam, pentru că participă și creatori din Republica Moldova, țară independentă și suverană, prietenă a noastră. Mai participau și cei din Ucraina, dar din cauza Legii Marțiale, din cauza războiului, n-au participat, au restricții de ieșire din țară, bărbații în general, sînt bărbați epigramiști. Vreau să spun că aici venea cîndva și regretatul Vasile Tărâțeanu, mai venea de la Herța, venea Vasile Bîcu, președintele Asociației Culturale <Mihai Eminescu> a românilor din Cernăuți.
O zi a ținut tot festivalul. Ține de la 10.00 pînă la 15.00, după care este o masă copioasă, așa prietenească, și după încheierea mesei se continuă, așa, spre noapte, întîlnirea creatorilor… care cîntă, dansează, recită. De exemplu, muzica folk – dacă anul trecut a fost Ducu Bertzi, anul ăsta a venit un domn Dan Enache. Gazdele au o ”udătură” foarte bună, sînt acolo sub poalele munților Carpați, nu? Pietroasele, e zona aia… Valea Călugărească mai sus, au, au… Acolo e plin de viță de vie, e zona viticolă fundamentală, sudul Carpaților. Dar ce vreau să zic este că au mai avut doi colegi, prieteni, care au venit, unul de la Constanța, Leonte Năstase, și cu Marian Avramescu de la Sângeru. Sângeru este o localitate lîngă Mizil. A participat văduva lui Lucian Avramescu, doamna Avramescu a fost prezentă acolo, în anturajul lui Adrian Cioroianu, care a venit cu jurnalistul Borel Rosenthal de la Top Business. În juriu, de exemplu, a mai fost un jurnalist cunoscut, renumit și iubit la Mizil, Dumitru Sîrghi, care este responsabil, redactor la ziarul <Linia I> de la Slatina.
Și acum, bucuria noastră este că în lista celor care au fost, eu știu, au primit premii, le-a fost apreciat efortul artistic, s-au numărat și Cheche Orșevschi de la Vama și Constantin Moldovan, Neluțu, cum spune el, pentru doamne și domnișoare, Neluțu Moldovan de la Mănăstirea Humorului, fostul primar de la Mănăstirea Humorului. El are experiență și de juriu, pentru că și noi, în județul Suceava, avem Festivalul <Umor la Gura Humorului>, care, tot așa are, secvențe de literatură umoristică, epigramă și caricatură… Deci, a fost bine”.