”Am urmărit festivitățile de învestire a lui Donald Trump pentru al doilea mandat de președinte al SUA din orașul Chicago, fiind într-un mic <city break>, cum e la modă, cum se spune acum, profitînd și de ocazia că pe 20 ianuarie este sărbătoare națională federală, Martin Luther King, Ziua Comemorării Luptătorului pentru Drepturile Minorităților, drepturilor negrilor, și-am profitat eu de ocazia asta. I-am zis soției să venim la Chicago și, dacă tot a coincis cu inaugurarea președinției lui Donald Trump, am urmărit foarte puțin, trebuie să recunosc, în direct, știrile, pentru că a fost pe toate canalele naționale… noi am fost foarte prinși cu vizitarea muzeului, unul dintre muzeele foarte mari și foarte plăcute de aici, din Chicago.
Este un muzeu care a apărut în cîteva filme destul de cunoscute și la noi, în România. În <Home Alone>, dacă nu mă înșel, există o scurtă secvență a muzeului. A mai apărut în <Night at the Museum/ Noapte la Muzeu>, un film, iarăși, binecunoscut.
Este un muzeu care este și pentru copii, pentru tineri, dar și pentru adulți, în care sînt reprezentate, și am să spun așa, pe scurt, ce am vizitat noi: de exemplu, în domeniul natural, sînt puse la dispoziție informații despre biomecanica păsărilor, cum aripile interacționează… după aia sînt prezentate, într-o altă secțiune, mai nou, prin tehnica de realitate virtuală, în care se plătește, noi am plătit, de exemplu, 10 dolari, atîta a costat pentru o jumătate de oră – se pune acea cască virtuală pe cap, ei aveau în dotare de la Meta, compania lui Mark Zuckerberg. După aia, au fost prezentate, de exemplu, toate insulele din Oceanul Pacific, cu Polinezia Franceză, cu Haiti, cu Insulele Marshall, cu Atolul Bikini, unde a avut loc explozia nucleară, și dădeau informații foarte frumoase, foarte direct la subiect, cînd americanii au spus, după o perioadă de timp, că este în siguranța să se locuiască acolo, dar, de fapt, nu era în siguranță foarte multă lume din cauza iradierii, cancerului, mă rog. Apoi, prezentau, în altă zonă, domeniul preistoric, cum America a fost populată și este populată de triburile de indieni, și cu saluturi în format video ale diferitelor triburi… Eu am avut fericita ocazie să și cunosc un pic, trecînd prin rezervațiile respective, de-a lungul și de-a latul Americii. După aia, prezenta, de exemplu, era o expoziție unde trebuia să plătești separat, despre pisici, tot cu bune, cu rele, despre rasele respective. Noi n-am intrat acolo, pentru că eram un pic în criză de timp, era spre sfîrșitul perioadei alocate de vizitări. Sînt, la intrare, și schelete de dinozauri. Este exact acel muzeu în care, la intrare, este un schelet de dinozaur imens. Îi spune <Field Museum/ Muzeul Cîmpului>.
Intrarea a fost 30 de dolari de adult și 10 de dolari de copil. Iar la filmul 3D, noi am prins un film tridimensional despre ocean, un film făcut în colaborare de BBC Earth și o companie independentă de filmare. Acolo am plătit 10 de dolari de adult și 5 de dolari de copil. Ce se întâmplă? Eu am mai spus cu ceva timp în urmă, tot cînd am vizitat aici, în Chicago, <Muzeul Tehnologiei>, ei au o chestie foarte interesantă, în felul următor: tu mergi acolo ca plătitor de bilet, dar tu plătești o intrare generală. Dar, în cadrul muzeului, sînt două – trei expoziții, cum a fost cazul de față, și plătești separat. Noi, cum am fost la cinematograf, acolo e altă treabă. Și se adună destul de multișor, am plătit bine. Partea bună a fost parcarea, de exemplu, 30 de dolari. Și am parcat în cadrul parcării subterane a stadionului <Soldiers Field>. Un stadion foarte mare pe care se joacă și fotbal american, și fotbal tradițional. Acolo are echipa Chicago Fires terenul propriu. Parcarea a fost 30 de dolari, indiferent cît stăteai. Partea bună, eu avînd vehicul electric, am avut încărcarea gratuită, cu spațiu desemnat acolo”. Florin Senciuc, un sucevean stabilit de 25 de ani în SUA.