”În primul rînd, i-a dat și Dumnezeu (lui Lamine Yamal – n.r.). I-a dat Dumnezeu calități fizice extraordinare pentru un copil, i-a dat Dumnezeu talent. Barcelona n-a făcut decît să-i șlefuiască ce i-a dat Dumnezeu. Și uite ca le-a ieșit, și cu curajul antrenorului de la Barcelona care a avut încredere în el să-l arunce în luptă. E singular acest copil, nu prea vezi asemenea talente de mici. Lamine Yamal poate în patru ani să fie șlefuit și să ajungă un fotbalist de top. Eu ce văd acum… acest copil l-a umilit, să spunem așa, pe Kylian Mbappe, care, după cum vedeți, cîștigă o grămadă de bani de la Real Madrid, iar dacă toți la început spuneau că s-a făcut o mare afacere, să nu cumva să fie un fiasco. (Și la PSG a cîștigat foarte mulți bani), iar acolo a facut cam ce a vrut el. La Real Madrid, cu Perez, nu se mai întîmplă așa ceva. Real Madrid nu-i PSG, acolo presiunea e foarte mare, au un antrenor serios, plus că Florentino Perez e uns cu toate alifiile.
Și la noi fotbaliști talentați ar fi. Păcat că mentalitatea noastră, a românilor, nu e despre cea mai înaltă competiție, pentru că jucăm prea puțin fotbal pe săptămînă. Deci, dacă un copil face un antrenament de o oră și jumătate pe zi nu-i de ajuns. Pe timpul nostru, ieșeau talentele pentru că jucam începînd de la șase ore în sus: două antrenamente, și în curtea școlii, și pe maidan… Uite că, din păcate, acum, atît curtea școlii cît și maidanul au dispărut. Plus că eu am fost la o academie în Belgia, la Genk, și am văzut cum copiii sînt lăsați la poartă, în bază nu intră nici un parinte, decît acolo unde au o cafenea și de acolo pot să vadă antrenamentul și să nu comenteze absolut nimic, nici la antrenor, nici la copil. Eh, la noi așa ceva nu se întîmplă. La noi, parinții cam conduc: <Al meu de ce nu joacă? Al tău de ce joacă?> și așa mai departe. Cînd o să avem și noi o mentalitate mai ridicată, ca a occidentalilor, atunci o sa avem mai multe talente. Și parcă dupa Revoluție Dumnezeu a cam dat mai puțin talent către fotbal.
Acum, după cum mă uit și eu, chiar le-am spus alor mei, la Sfîntu Gheorghe, că îmi spuneau că trebuie să lucrez acum pe laptop, pe calculator… eu n-am nimic, dar vezi că pe laptop și pe calculator nu te învață să centrezi! Înainte, pe vremea mea, primul și primul lucru cînd treceai la fotbal, cu toate că tu știai să dai cu piciorul în minge, te perfecționa la lovirea balonului și la îmblînzirea balonului. Acum toată lumea vrea să lucreze științific și trece peste procedeele acestea de bază.
De la asta pornești, trebuie să înveți despre lucrurile cu care te întîlnești în timpul jocului: tras la poartă, cum să-ți faci pașii, cum să faci o preluare, un stop, o lovitură cu capul, pasul cu latul… Teoretic, e simplu, dar trebuie să lucrezi”. Profesorul Marin Barbu a fost antrenorul fostei echipe Foresta Suceava pe vremea cînd aceasta evolua în prima ligă. În prezent, domnul Barbu ete observator de joc în Liga I și căutător de talent pentru OSK Sepsi Sfîntu Gheorghe.