Ambulanța nu e taxi

În general, în toată țara, este această problemă a supraaglomerării unităților de primiri urgențe. În general, dar noi vorbim despre Suceava, este o mare problemă a Sucevei. Și despre acest subiect am să spun mai mult, pentru că eu cunosc foarte bine ce se întîmplă acolo și vreau să spun niște lucruri. Avem un spital extraordinar de bine dotat, cel mai bine dotat spital județean din România. Acum este și spital clinic, deci pretențiile sînt nu mari, ci foarte mari. La Urgențe sînt doi actori principali: Unitatea, UPU, și pacienții. Și de o parte, și de alta sînt niște deficiențe. Și am să încerc să explic. Pe de-o parte, pacienții vin la spital pentru orice așa-zisă urgență, pe care doar dumnealor o socotesc urgență. Urgențele sînt de mai multe categorii. Există și o listă a urgențelor. Și domniile lor vin la spital pentru că acolo sînt consultați, se fac investigații, ecograf, computer tomograf… și primesc o rețetă. Ei, pentru acele mici urgențe sau probleme care pot fi amînate pînă a doua zi ar fi bine să nu se aglomereze la spital, pentru că cel care vine cu o astfel de problemă trebuie să fie de la bun început foarte conștient că va aștepta ore și ore în șir. De ce? Pentru că urgențele, așa cum am spus, sînt de mai multe categorii. Nu poți să lași un pacient cu infarct, unul cu accident vascular cerebral, cu traumatism prin accident de circulație, hemoragie mare… nu poți să-l lași să aștepte, ei au intrare, cum ar fi, separat. Și atunci, cel care conduce spitalul trebuie să se gîndească ce e de făcut.

La ce m-am mai gîndit eu? Este bine ca, dacă se poate, deci s-ar putea să fiu criticat de mulți, să fie un fel de triaj, să fie înainte, cînd vine pacientul… <- Ce ai matale? – Păi să vedeți că pe mine mă doare capul, poate am tensiune… – Vezi că dumneata nu ești pentru urgență imediată, dacă vii înăuntru, noi nu te oprim, dar ai să aștepți 7-8 ore. Uite, o trimitere, mîine mergi la medicul de familie>. În cursul dimineții, pînă la prînz, merge la medicul de familie, medicul de familie o să știe să nu-l trimită la Urgențe decît dacă este urgență neapărat. În al doilea rînd, ce aș mai face? Aș da la fiecare și aș afișa acolo, foarte clar, ca să știe oamenii că urgențele sînt de mai multe feluri și că dacă urgența nu este adevărată au de așteptat foarte mult. Sînt numai doi medici, așa cum ați aflat și dumneavoastră. Păi, ce să facă bietul doctor? Pentru că el are un protocol. El, cînd devine pacientul, trebuie să-l consulte, să-i facă o fișă. Pe acea fișă trebuie să fie niște analize, niște investigații, și abia la sfîrșit se vede că nu este de internat. Uneori îl mai cheamă și pe medicul specialist de sus și se pierde timp. În timpul acesta, medicii de la Urgență pot să-și dedice activitatea unei urgențe adevărate. Deci, aș face o mediatizare foarte clară și la fiecare pacient i-aș da un fluturaș pe care să scrie același lucru cu urgențele și să-l ia și să-l arate și acasă, și la vecini, și să zică: <Domnule, nu vă duceți la Urgențe de pomană!>. Sînt țări unde, dacă nu ești urgență, îți calculează la urmă toate investigațiile și îți dă nota de plată. Nu este la noi așa ceva, nici nu vorbesc de așa ceva, dar trebuie gestionată această situație.

Și, bineînțeles, trebuie să fie centre de permanență, pentru ca pacienții să aibă alternativă unde să meargă la orice oră, unde se face gardă și unde pot să fie consultați, cu un fel de triaj, cum am spus eu, și de acolo, care este urgența adevărată să meargă la spital. Ei, toate acestea dacă s-ar face, s-ar reuși rezolvarea.

Și, în ultimul rînd, încadrarea cu medici. Toți fug de la Urgență. Este mai mult decît stresant. Vă dați seama cîte consultații trebuie să faci, trebuie să fii foarte atent, pentru că nu se știe…, dacă le scapă o problemă și iese de acolo și cade în curtea spitalului, face accident vascular sau… și moare, atunci cine e vinovat? Doctorul e vinovat. Dar doctorul a fost supraaglomerat…”.

(Lumea s-a obișnuit să meargă la spital), una, două sună ambulanța și merge la spital. În al doilea rînd, din cîte știu, că am avut o discuție la Consiliul de Administrație, cei mai mulți așteaptă ambulanța ca să meargă acasă, ceea ce nu e corect. Ambulanța aduce pacienți la spital, dar nu este taxi să ducă pacienții de la spital acasă. Cam așteaptă degeaba, pentru că ambulanțele, se vede, sînt la chemări, răspund. Nu vin la spital să ia pacienții”. Medicul chirurg Sorin Hîncu, fost director al Spitalului Județean <Sfîntul Ioan cel Nou> Suceava, fost membru al Consiliului de Administrație al Spitalului Clinic Județean Suceava și fost președinte al Colegiului Medicilor Suceava.