Un nou manager interimar la Spitalul Județean Suceava și o altă dată pentru concurs

Într-unul din numerele recente ale gazetei noastre am explicat că șansele ca avocatul Traian Andronachi să cîștige concursul pentru funcția de manager al Spitalului Județean Suceava, care, probabil, va avea loc la jumătatea lunii viitoare, sînt minime. Asta, pentru că domnul Andronachi a fost zburat, de primarul PNL al Rădăuților, din funcția de manager al Spitalului Municipal Rădăuți, cu toate că avusese rezultate foarte bune. Și cum Traian Andronachi este membru PSD, iar conducerea Consiliului Județean Suceava, instituție de care aparține Spitalul Județean, este tot liberală, e cam clară treabă.

În cadrul unui dialog telefonic la Radio Top, domnul Andronachi a fost întrebat dacă pentru domnia sa reprezintă un handicap faptul că cel pe care-l va contracandida, doctorul Alexandru Calancea, cunoaște mai bine Spitalul Județean, în calitatea sa de manager interimar, iar răspunsul a fost: „Nu doar acesta este micul handicap. Handicapul este dat de faptul că-i evident că persoana subsemnatului nu a fost dorită la conducerea Spitalului Municipal Rădăuți de noua conducere instalată după cîștigarea alegerilor. Mă refer strict exact la conducerea PNL, care a înlocuit conducerea PSD”.

Tot Traian Andronachi a declarat: ”Dacă examenul va fi corect nu am foarte mari emoții. Cunosc legislația, cunosc managementul spitalicesc, am preluat o instituție, Spitalul Rădăuți, care nu mergea, și am transformat-o în ceea ce este în momentul de față. Am experiență și pe fonduri europene. Spitalul Rădăuți a obținut a doua finanțare ca mărime din România pentru un proiect european, de aproximativ 8,5 milioane de euro. O finanțare mai mare a obținut doar Spitalul Colentina”.

Vorbește lumea că managerul interimar, Alexandru Calancea, care a condus spitalul în pandemie, și a făcut-o cu bune rezultate, va lua fără emoții examenul. Nu întîmplător Traian Andronachi a declarat: ”Dacă examenul va fi corect nu am foarte mari emoții”. Existînd suspiciunea că sînt făcute deja cărțile, e de înțeles de ce nu ar mai vrea nimeni să se înscrie la concurs. Pentru ce să-și bată capul să învețe degeaba? Sau de ce un medic din spital să-l contracandideze pe actualul și pe viitorul șef? Pentru a nu avea viață bună după aceea?

Orice s-ar spune, Alexandru Calancea pleacă cu un avantaj în cursa pentru șefia spitalului. Dumnealui a avut mai multe prelungiri ale mandatului de interimar, ceea ce înseamnă că administrația județeană a fost mulțumit de activitatea sa și îl susține. Apoi, cunoaște spitalul ca în palmă. Și una este să candidezi pentru o funcție din postura de ocupant al acelei funcții și alta este să candidezi din postura de subaltern sau de om străin de locul respectiv.

Pentru a risipi orice fel de suspiciuni și pentru a încuraja cît mai multă lume să se înscrie la concursul pentru funcția de manager, examenul ar trebui amînat. Iar acest lucru ar trebui să îl ceară chiar Alexandru Calancea, pentru ca, în cazul în care va lua examenul, să nu-i atârne ca o piatră de moară la gît eticheta de pilos. Domnul Calancea ar trebui să solicite amînarea concursului, dar în același timp ar trebui să demizioneze din funcția de manager interimar. A stat spitalul cu interimari peste doi ani de zile, mai poate să stea cîteva luni.

Mulți cunosc faptul că în Spitalul Județean Suceava apele sînt cam agitate, iar aducerea unui om din afara sistemului pentru a conduce pentru o vreme uriașa unitate medicală ar fi binevenită. Un interimar căruia să i se pună în vedere că nu va avea dreptul să participe la examen. Un concurs la care să participe cît mai multă lume aflată pe picior de egalitate ar aduce la final liniștea și i-ar conferi o mai mare autoritate ocupantului funcției, indiferent de numele acestuia.