Nu de mult, după o perioadă lungă, chiar foarte lungă de timp, a fost dat în folosință terminalul II al Aeroportului Internațional ”Ștefan cel Mare”, prilej pentru președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, să declare: „Am urmărit să creăm un confort pentru pasageri. Dacă plecări/sosiri însemnau aproximativ 2.000 de curse pe an, acum se dublează și noi ajungem la o capacitate de procesare de aproape 1,5 milioane de pasageri pe an. În urmă cu 7 ani, în 2016, de aici zburau circa 47.000 de pasageri pe an, în timp ce acum avem 500.000 la șapte luni. Estimăm să ne ducem undeva la 850.000 de pasageri anul acesta, după ce anul trecut am avut 764.000. Pînă acum, pe statistici, 18% sînt pasageri ucraineni. Este un flux mare de avioane aici la Suceava și de aceea era nevoie de acest terminal II și lucrăm la studiul de fezabilitate pentru terminalul III”.
Referitor la extinderea aeroportului de la Salcea, fostul președinte al Consiliului Județean Suceava Cătălin Nechifor a văzut partea bună a lucrurilor, dar și pe cea mai puțin bună. Partea bună este că sucevenii au posibilitatea să plece de la ei de-acasă în zone însorite, iar sucevenii care lucrează în străinătate pot veni destul de des pe meleagurile natale. Din păcate, de pe aeroportul de la Salcea doar se duc turiști, nu și vin turiști. Într-o intervenție telefonică la Radio Top, domnul Nechifor a declarat: „Majoritatea celor care vin la Suceava cu avionul sînt tot de-ai noștri, pe care-i aducem din Italia, Germania sau Anglia. Deja sînt mulți navetiști. Cunosc vreo trei familii care pleacă la Londra la muncă și vin acasă cel puțin o dată pe lună. Noi avem cîteva chartere care fac outcoming, îi iau pe-ai noștri și-i duc la mare prin Creta, prin Turcia, dar nu avem nici un charter de incoming. Nimic nu aducem cu charterul. A fost pînă acum vreo doi sau trei ani avionul cu superbogați, care venea printr-o companie americană”. Cătălin Nechifor a adăugat: „Ar trebui să existe un charter incoming, să ai măcar un avion cu 200 de locuri, să-ți aducă în fiecare săptămînă turiști. Numai că Suceava nu ofertează pachete cu zbor, cazare, distracție, mîncare, evenimente”.
O observație cît se poate de corectă, dar cine să o facă? Un răspuns la îndemînă este OMD-ul ”Bucovina Turistică”, adică Organizația de Management a Destinației în turism ”Bucovina Turistică”, din care fac parte mai multe instituții publice, printre care și primăriile unor localități turistice, dar și unele entități private. Rolul acestor OMD-uri care au început să apară în toată țara este acela de a stabili strategiile de promovare și de coordonare a dezvoltării turismului și a mediului de afaceri.
Așadar, dacă ”Bucovina Turistică” nu s-a înființat doar ca să fie înființată și pentru ca unii să vadă lumea pe banii acestei organizații, OMD-ul ar trebui să înceapă o campanie agresivă de promovare a județului Suceava și să facă ”pachetul” despre care vorbea domnul Nechifor, cel cu zbor, casă, masă și distracție, pe care să-l pună pe masa potențialilor turiști. Altfel, aeroportul va rămîne doar pentru sucevenii care sînt la muncă în străinătate și pentru stațiunile și orașele din străinătate unde ajung sucevenii, ceea ce tot înseamnă ceva, și încă un ceva consistent.
Dincolo de peisaje, mănăstiri, mîncare și băutură, Suceava mai are un filon neexploatat. Este vorba despre multe cabinetele medicale de toate felurile foarte bine echipate, inclusiv stomatologice, care pot oferi consultații și tratamente la prețuri mult mai convenabile decît cele din Occident. Sînt atîtea locuri din lumea asta care prosperă datorită turismului medical, lucru pe care ar putea și ar trebui să îl facă și județul Suceava.