Participarea unei delegații a CJ Suceava la un mare tîrg de la Munchen, un eșec anunțat

O delegație a Consiliului Județean Suceava este de pe-acum cu gîndul la excursia pe care o va face la Munchen, în luna octombrie a acestui an. Pardon, nu este vorba despre o excursie, ci despre o deplasare la Tîrgul Expo Real din Munchen, ”cel mai mare eveniment de gen dedicat investițiilor și proiectelor imobiliare”. Cu ce treabă merg ai noștri pe-acolo? Explică președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, care, evident, va fi șeful delegației, în caz că nu apare vreo piedică majoră: participarea la un astfel de eveniment este extrem de importantă avînd în vedere că după prezența la edițiile din anii trecuți ale tîrgului au fost deja investitori germani care au dorit să-și deschidă afaceri în Parcul Industrial Bucovina. Au fost și au dorit, dar au deschis? Răspunsul este nu.

Chiar Gheorghe Flutur a recunoscut că deplasările de pînă acum la marele tîrg de la Munchen au fost degeaba: „Participăm la al patrulea sau al cincilea tîrg de la Munchen. Poate găsim soluții pentru a crește eficiența acestor participări. Pentru că, dacă stăm și analizăm ce s-a realizat prin participările de pînă acum, nu am putea să ne lăudăm cu multe lucruri”. Trecutul și prezentul sună prost, în schimb perspectiva sună bine, după cum susține același președinte al Consiliului Județean: „Să știți că și colegii de la Cluj au participat cu mult înaintea noastră, iar în primii patru-cinci ani de zile nu au avut nici ei mare lucru, după care au început să vină investitorii”.

Numai că Clujul este poziționat unde este poziționat, iar la Suceava în afară de metrul de autostradă al lui Ștefan Mandachi nu există alți metri de autostradă decît în perspectivă, ceea ce reprezintă un handicap, după cum recunoaște cu jumătate de gură președintele cu gîndul la deplasarea în Germania: „Este și lipsa autostrăzilor, dar faptul că tot am deschis curse aeriene, că deja se profilează autostrada Nord-Sud A7, că discutăm de modernizarea celorlalte căi de acces cum este Drumul Nordului, dar și altele, sînt lucruri care dau un plus participării noastre la acest tîrg. Sigur că ne-am dori mai mult, dar nu sîntem în cea mai fericită situație noi, zona aceasta. Dar poate că relocările de afaceri pot veni și dinspre răsărit, dinspre Ucraina, în perioada următoare”.

Nu spune nimeni că administrația județeană trebuie să stea cu mîinile în sîn și să aștepte să aducă cineva un coș cu pere mălăiețe din care ea să se înfrupte, însă programata vizită la tîrgul din Germania este un eșec anunțat.

Dacă nu au venit investitori germani pe timp de pace, de ce ar veni acum, cînd Suceava tot nu are autostrăzi și cînd tot nu are forță de muncă? Apoi, războiul din Ucraina și sancțiunile impuse de UE Rusiei pun la grea încercare economia germană. De ce să se riște investitorii germani să vină la Suceava și nu meargă, de exemplu, în Ucraina, după ce se va încheia războiul? Vineri, 1 iulie 2022, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a solicitat Ucrainei să-şi accelereze reformele împotriva corupţiei, asigurînd ţara de sprijinul statelor membre pe ”drumul lung” către aderarea la Uniunea Europeană. În traducere liberă asta înseamnă alungarea miliardarilor ucraineni care au supt sîngele poporului și au furat pe rupte fabricile și uzinele. Iar locul lor trebuie să fie ocupat de cineva. De cineva din Germania, de pildă, țara Ursulei von der Leyen. După aceea, Ucraina trebuie reconstruită, și cine să o facă dacă nu firmele din Germania, că doar nu or fi inventate firmele din România. Care firme și care România?, o țară care nu are nici un cuvînt de spus în Europa, pentru că spune toate cuvintele la ea acasă.