O prăjină mai lungă pentru nasul lupului de Calancea

Vineri, 1 septembrie 2023, a avut loc o ședință de îndată a Consiliului Județean Suceava, prin care s-a schimbat statutul spitalului sucevean, acesta devenind spital clinic. Cu toate că a fost vorba despre un eveniment important, ședința nu a avut loc în format fizic, ci online. Probabil că pentru unii consilieri județeni week-end-ul începuse deja, aceștia aflîndu-se pe undeva pe cărări de munte sau pe însoritele plaje ale Europei, dar numai în locuri cu conexiune la internet.

Ședința a fost condusă de președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, care nu și-a uitat acasă cărămida cu care se bate în piept. O cărămidă pe care, în mărinimia sa, a bătut-o și de pieptul altora: „Este 1 septembrie 2023 și cred că e o pagină de istorie importantă pe care noi o scriem astăzi în cartea Spitalului Județean Suceava, pentru că, dacă dăm timpul în urmă cu 13 ani, atunci cînd preluam această unitate în coordonare, eu anunțam intenția de a-l transforma în spital clinic. Să ajungem la acest moment a trebuit să facem investiții mari. Să schimbăm din temelii tot ce era acolo și asta s-a făcut cu sprijinul dumneavoastră, al consilierilor județeni, cu sprijinul medicilor, al echipelor de conducere. Le mulțumesc tuturor pentru că intrăm într-o nouă etapă. Spital Clinic înseamnă mult, înseamnă provocări”.

Gheorghe Flutur a continuat spunînd: „În afară de activitatea propriu-zisă ne vom putea concentra mai mult și pe partea de cercetare și de învățămînt. Se deschide o șansă uriașă și pentru rezidenți la Suceava, și pentru studenții care trebuie să facă practică. De-acum încolo, Facultatea de Medicină și Științe Biologice a Universității <Ștefan cel Mare> va avea un loc unde să-și desfășoare în mod oficial și calificat activitatea. Eu mulțumesc și Universității <Ștefan cel Mare> pentru efort, Ministerului Sănătății, Ministerului Educației și de aici încolo cred că în esență cîștigul este pentru pacient. Înseamnă o complexitate mai mare a intervențiilor, înseamnă o adresabilitate pe o rază mai mare. Și așa în ultimul timp la Suceava vin pacienți și din alte județe. Și fără lipsă de modestie, după Iași, Suceava devine prima unitate medicală clinică, ceea ce înseamnă un pas extrem de important pentru nordul țării și pentru județul Suceava. Comportamentul medicilor și al personalului medical sanitar trebuie să fie pe măsura dotărilor și a investițiilor. Nu mă îndoiesc de buna credință și de profesionalismul lor. I-am sprijinit și îi sprijin. Dar vreau în continuare să fim un exemplu pozitiv și să fim aproape de oameni, iar accidentele care le-am văzut în ultimul timp în țară să rămînă doar simple accidente care să nu ajungă și la Suceava”.

Normal ar fi fost ca de la un asemenea moment să nu lipsească managerul unității medicale, dr. Alexandru Calancea, care să le explice aleșilor județeni ce anume și-a propus să facă și la ce să se aștepte sucevenii de la spital. Însă, lupul de Calancea, care este în stare să sfîșie pe oricine îl contestă ori comentează negativ activitatea spitalului atunci cînd e de criticat, a lipsit cu desăvîrșire, așa cum s-a mai întîmplat și cu alte ocazii importante pentru unitatea medicală. Lupul de Calancea avea această obligație pentru că spitalului nu este al domniei sale, ci se află în subordinea Consiliului Județean, dar și pentru că vorbindu-le consilierilor județeni, informațiile ar fi ajuns și la marele public, care vrea să afle la ce să se aștepte în cazul în care vor ajunge la Spitalul Clinic de Urgențe.

Dacă lupul de Calancea este mai tot timpul în concediu, atunci ar fi trebuit ca unul din lupii lui Calancea să se prezinte în fața consilierilor, chiar dacă online, pentru a transmite un mesaj din partea spitalului. Lupii lui Calancea sînt membrii conducerii spitalului. Însă, n-a fost să fie. Poate că nu i-o fi lăsat lupul șef. La cum a pornit la drum spitalul clinic se prea poate ca multe să nu se schimbe în bine pentru pacienți. Ce se va schimba, probabil, va fi prăjina cu care să se poată ajunge la nasul lui Alexandru Calancea, care va trebui să fie mai lungă.

P.S. ”Lupii lui Calancea” este numele unei formații de muzică. Conform descrierii de pe youtube: ”Alex Calancea Band este o fuziune naturală unde poți auzi groove-urile de Drum’n’Bass și pasajele clasice împletite cu folclorul urban distorsionat, improvizate cu mare implicare și precizie. Toate sînt mișcate de un puls de energie care șterge distanța dintre liniște și culminațiile psihedelice”.