Înapoi la statul de drept. Înapoi la dosarul gropii ecologice de gunoi de pe Mestecăniș. Tribunalul Suceava a fost de acord cu redeschiderea urmăririi penale în cazul anchetei referitoare la construcția depozitului de gunoi de pe Mestecăniș. Dosarul a ajuns la Tribunal pentru că un șef din cadrul Direcției Naționale Anticorupție a hotărît că soluția de clasare dată de un procuror ierarhic inferior nu a fost corectă. Soluția dată de judecătorul Secției Penale a Tribunalului Suceava este definitivă, ceea ce înseamnă că dosarul se va întoarce la DNA pentru continuarea cercetărilor.
La cum se mișcă statul de drept va mai dura mult și bine. În principal este vorba despre nemulțumirea cetățenilor din zonă pentru că nu s-ar fi făcut consultări reale în ceea ce privește amplasamentul gropii ecologice de gunoi. În cadrul unei emisiuni la Radio Top, fostul președinte al Consiliului Județean Suceava Cătălin Nechifor a declarat ca începînd din anul 2013 a avut nenumărate discuții cu nemulțumiții cărora le-a transmis că au soluția de a se adresa Justiției, ceea ce oamenii au și făcut. Totuși, de ce a mers domnul Nechifor mai departe cu proiectul în condițiile în care a fost informat că este posibil ca să nu se fi făcut totul ca la carte? Spune domnul Nechifor că ar fi picat tot proiectul, adică nu s-ar mai fi făcut nici groapa ecologică de la Moara și nici nu s-ar fi închis cinci gropi de gunoi de pe raza județului, care reprezentau adevărate focare de infecție. Totodată, ar fi trebuit dați toți banii europeni înapoi, iar asta ar fi însemnat bugetul județului Suceava pe 15 ani!!!
Și dacă pînă la urma urmelor statul de drept va hotărî că locul gropii de pe Mestecăniș nu este acolo? Atunci se va plăti pentru partea aceasta de proiect, spune domnul Nechifor.
Însă, cel mai halucinant lucru din această poveste, care a început undeva prin 2007, este acela că termenul de închidere a gropii de pe Mestecăniș este 2022!!! Conform proiectului, depozitul de gunoi ar fi trebuit să devină funcțional în 2013 și s-a calculat că acesta își va fi terminat de făcut datoria în 2022 și va trebui închis. Însă, în 2022 nu va fi ce închide, pentru că depozitul nu va fi fost pînă atunci deschis.
În cazul în care justiția va permite funcționarea gropii de pe Mestecăniș se va înregistra o premieră mondială: prima groapă ecologică de gunoi care va fi deschisă la un an, doi sau trei după ce aceasta trebuia închisă. Depinde în cîți ani va reuși statul de drept să dea o soluție definitivă și irevocabilă în acest dosar.
În 15 ani de zile nu s-a reușit deschiderea unui depozit ecologic de gunoi cu toate că au fost și bani, și proiectanți, și echipe de control, și utilaje, și muncitori. Și cu toate că pînă la urmă s-a reușit finalizarea lucrărilor. Dar ce ne mirăm cînd Suceava este județul în care în urmă cu 30 de ani a început construcția unui spital, care nici acum nu este funcțional, cu toate că lucrările au fost încheiate. La Fălticeni nu sînt probleme cu amplasarea, ci cu autorizațiile. Dacă vine aia de la ISU, nu e aia de la Mediu, dacă vine aia de la Mediu, nu e aia de la ISU, tot românul plînsu-mi-su că la noi a ca la nimeni altcineva pe pămîntul ăsta.
Oare unde se duc gunoaiele Sucevei cînd se duc, că doar nu s-or duce toate la singurul depozit ecologic, cel de la Moara, dintr-un județ care este al doilea ca mărime din țară și în primele 10 ca populație? Păi, se duc pe pîraie și pe rîuri, se duc în păduri, pe dealuri și în colțul șurii. Atîta s-a putut.