(FOTO) Suceava, peste Miercurea Ciuc. Și nu doar la fotbal

Cine spune că județul Suceava are Poliție Rutieră numai atunci cînd vine pe la noi un mare mahăr se înșală. Vă readuc aminte că astă vară, atunci cînd în municipiul Suceava au ”aterizat” premierul Nicolae Ciucă și alți domni cu funcții de conducere din principalul partid de guvernămînt, pentru a se fotografia în fața unei clădiri nefuncționale din curtea Spitalului Vechi, polițiștii rutieri fuseseră ”plantați” în stațiile de autobuz din oraș. Polițiști rutieri pe care nu-i vezi niciodată atunci cînd străzile municipiului reședință de județ ori drumurile din județ sînt sufocate de mașini, pentru a dirija traficul. Totuși, poate e mai bine așa, fiindcă nu este exclus ca mai mult să-l încurce.

Ei bine, vineri 4 noiembrie 2022, pe la 9 și 20, polițiștii rutieri erau la datorie pe raza comunei Fîntîna Mare și-i vînau pe șoferii care depășesc viteza. Doi polițiști erau într-o Dacie închisă la culoare cu numărul de înmatriculare SV-76-YXJ. Oamenii și-au făcut datoria profesionist: au oprit mașina care depășise viteza, unul dintre ei s-a prezentat, a cerut actele, a scris procesul verbal de amendă și fiecare și-a văzut de drum. Drumul spre Miercurea Ciuc, la partida de fotbal dintre Csikszereda II și Foresta Suceava, scor 0-6, începuse prost.

După ce a însoțit mașina pe drumul parcurs prin județul Suceava și o parte din județul Neamț, soarele s-a pierdut în ceață. Cu toate că la Radioul Public se anunța că în România este ceață doar în zonele joase, la fel de ceață era și în zonele montane. Studioul de la București este prea departe de Ceahlău, astfel încît redactorii de serviciu au scuza că nu au avut cum să vadă pînă la o așa distanță. Lacul de la Bicaz este secat pe porțiuni importante. Văd zi de zi asta pădurile care îl păzesc de pe margine. Ca să nu te plictisești pînă la Miercurea Ciuc, natura îți scoate în cale frunze de diferite culori. Din cînd în cînd cîte o turmă de oi sau de vaci vrea să-ți demonstreze că nu tot laptele și nu toată carnea sînt de import. Bușteni de lemn proaspăt tăiați așteaptă să fie ridicați de pe marginea drumului, iar de pe multe dintre coșurile caselor iese fum, semn că nu toată lumea este lovită de criza lemnului de foc. Afară sînt 4-5 grade, cu vreo 10 mai puține decît temperaturile anunțate de aplicațiile de pe telefonul mobil cu o zi în urmă. Biserica superbă din Ditrău îți face cu ”mîna” de la cîțiva kilometri distanță, iar casele cu arhitectură locală își arată fața proaspătă ori încearcă să-și ascundă rănile produse de trecerea timpului. Cimitire pline de flori alunecă pînă aproape de șoseaua care este peticită ici-colo. Steagul tricolor flutură pe fațadele multor primării, în curțile multor biserici și pe stîlpii multor localități și nicăieri nu vezi maghiari și români certîndu-se pe la porți ori prin fața crîșmelor.

Miercurea Ciuc, un oraș cu mult mai puțini locuitori decît Suceava, te întîmpină cu aceeași aglomerație, aceleași centre comerciale și aceleași drumuri în lucru. Și în Miercurea Ciuc sînt clădiri mai frumoase sau mai ponosite și străzi așa și așa. Foresta nu a jucat pe arena centrală a orașului, acolo evoluînd doar Csikszereda I, echipa de liga a II-a, echipa de liga a III-a Csikszereda II fiind trimisă să evolueze la o bază de pregătire situată la peste un kilometru distanță, într-o zonă comercială. Baza cu nocturnă, cu două terenuri cu gazon foarte bun și cu o mică tribună este foarte cochetă.

Hotelul cu opt etaje din centrul orașului are cu siguranță o istorie întreagă în spate. S-au făcut o serie renovări, se vede, dar tot se simte că este vorba despre un hotel cu o vîrstă apreciabilă. Se lasă seara nu doar peste București, vorba cîntecului, ci și peste Miercurea Ciuc, așa cum se lasă și peste Suceava. Nici Ciucul nu are viață de seară-noapte, la fel ca Suceava. Multe restaurante sau pub-uri din centru au lacătul pe ușă, iar străzile sînt cam pustii. ”Tosca” este un restaurant plăcut și cu un personal simpatic, dar cu toate acestea atmosfera nu este animată, pentru că nu are cine. Mesele goale nu pot să o facă.

Așa cum Miercurea Ciuc este capitala Ținutului Secuiesc, Suceava este capitala sudului Bucovinei. Și în Ținutul Secuiesc, ca și în Bucovina, sînt fel de fel de oameni, fel de fel de drumuri și fel de fel de clădiri. Și asta, pentru că și Ținutul Secuiesc, și Bucovina sînt în România. Problemele și așteptările din Ținutul Secuiesc și cele din Bucovina sînt aceleași, indiferent de etnia, vîrsta, sexul și educația populației. Nu mai trebuie să ne plîngem că Suceava este așa și pe dincolo. Nu este deloc așa. Vreau să spun că dacă la fotbal Suceava a cîștigat, Suceava este peste Ciuc și în alte privințe. Poate sînt subiectiv. Scuze, ciucanilor!