Nu toți sucevenii își permit să meargă pe litoralul românesc în plin sezon estival, fiindcă prețurile au devenit de neachitat pentru cei cu venituri modeste. Nu toți sucevenii pot merge la mare în plin sezon, fiindcă nu le permite timpul ori pentru că nu suportă căldurile sufocante din lunile iulie și august. Nu toți sucevenii se grăbesc să meargă la mare vara, fiindcă nu depind de copiii lor care la început de septembrie își pun ghiozdanul în spate și pornesc spre școală.
De aceea, programul ”Litoralul pentru toți” este unul binevenit. Prețurile sînt suportabile, temperaturile nu te țin mereu sub umbrelă ori în apa mării și nu te mai calci pe picioare cu lumea pe ritmuri de manele care răsună din boxele atîrnate peste tot. Totuși, litoralul nu este chiar pentru toți nici în luna septembrie. De pildă, nu este pentru cei care nu au chef să facă cel puțin 8 ore cu mașina pînă la Marea Neagră. Avion Suceava – Constanța tot nu este. A fost prin primăvară doar o companie aeriană care a promis în mod mincinos astfel de zboruri. Apoi, după primele zile din septembrie, CFR Călători a renunțat să mai pună în mișcare trenul Suceava – Mangalia care a circulat pe timpul verii. Chiar dacă faci vreo 10 ore cu acesta, măcar nu trebuie să te obosești în traficul infernal de pe șosele. E bun și un autocar, însă la acesta nu prea găsești locuri decît cu o rezervare făcută cu multe zile înainte.
Odată ajuns pe litoralul românesc constați că, într-adevăr, prețurile sînt mai jos decît cele practicate în lunile de vară și la cazare, și la masă. Și mai constați că, într-adevăr, temperaturile din timpul zilei sînt suportabile, dar și că cele de seară și de noapte te obligă să mai pui o haină pe tine. Din păcate, atmosfera este una aproape dezolantă. Mai toate magazinele și restaurantele din stațiuni sînt închise, iar tonetele de pe malul mării cu gogoși, clătite, cafele și multă plasticăraie și-au tras obloanele în spatele cărora oameni cu figuri abătute, dezamăgiți de nivelul vînzărilor, fac inventarul. Străzile sînt în multe momente ale zilei și mai ales seara pustii. E greu de crezut că ”Litoralul pentru toți” va ajunge la linia de sosire care este programată pentru ziua de 30 septembrie. Inițiativa este foarte bună, însă acestui program trebuie să i se mai aducă o serie de îmbunătățiri pentru a se bucura de succes. Doar vremea bună din weekenduri mai ține pe linia de plutire acest ”Litoral petru toți”, pentru că atunci stațiunile și plajele mai prind un pic de viață.
Totuși, ”Litoralul pentru toți” este mai mult decît nimicul care era înainte, atunci cînd stațiunile se închideau imediat ce se făcea 1 septembrie și toată lumea își lua gîndul de la mare. Este ceva și pentru cei din industria ospitalității, dar și pentru turiști.
”Litoralul pentru toți” ar putea constitui un exemplu de urmat și pentru turismul din județul Suceava. După o vară extrem de călduroasă temperaturile toamnei sînt mai prietenoase, iar aglomerația din trafic, cu cîte o oră pentru traversarea orașului Gura Humorului, de exemplu, s-a mai domolit. Acum ar mai trebui și ca pensiunile și hotelurile din Bucovina să scadă prețurile la cazare și la masă, care nu de puține ori îi pun pe fugă chiar și pe oamenii cu dare de mînă.
În concluzie, pe lîngă ”Paște în Bucovina”, ”Crăciun în Bucovina” și celelalte programe pentru atragerea turiștilor, Consiliul Județean împreună cu autoritățile locale și cu cei din industria ospitalității ar putea să demareze un program gen ”Bucovina pentru toți”. Dar să fie chiar pentru toți, nu doar pentru cei cu buzunare XXL.