Tufișul ca un tufiș, dar fără VIEW spre ghețar

E nenorocire. Căldura face ravagii: topește și singurul neuron cu care sînt echipați cei mai mulți reporteri, dar și alte superstare (că „stea”, deci star, e la feminin, nu?), astfel încît am ajuns să umplu filele dintr-o agendă măricică pînă către sfîrșitul de iulie, în numai o săptămînă. Reporteriță RTV, pe 3 iulie, la ora 12.20, vorbind din fața unui tufiș (cred că prin Chitila!) despre un român asasinat prin Italia: „… a fost descoperit în dosul unui tufiș care seamănă foarte mult cu acesta!”. Așa-i că nu numai mie, ci și dv. vi se pare fabuloasă asemănarea dintre tufișuri? Cu atît mai mult cu cît unul e din Italia, iar ăstălalt din România!

Tot din Italia, mai vine o nenorocire, aia cu ghețarul. De fapt, două!… cu tot cu comentariul Deliei Matache, despre care, dacă m-ați fi întrebat pînă acum, aș fi spus orice, inclusiv măgării, dar că e pe jumate (sau mai mult!?) englezoaică, nu m-aș fi gîndit. Aflată prin zona catastrofei, catastrofa astalaltă povestește la RTV, pe 3 iulie, la ora 16.11: „Sîntem OCHEI!” (adică O.K.). „N-aveam VIU spre ghețar!” (aici, am fost o vreme în ceață, fiindcă era vorba de morți în avalanșa aia, deci cum să „n-ai VIU spre ghețar”!?!). Mi-a luat ceva timp pînă să mă dumiresc că iar vorbise englezoaica din dînsa și că era vorba despre „VIEW”, adică, pe românește, „VEDERE”! Finalul relatării nu putea fi altul: „Sîntem HEPI că n-am ales celălalt traseu”. HEPI = HAPPY = Fericiți. Așa-i că doamna Delia (din Piața Matache?) merita să se fi născut pe Tamisa, nu pe Dîmbovița? E drept că poate vocea n-ar fi ajutat-o să ajungă o Amy Winehouse, dar poate că rămînea în viață, mai ales că pentru a ajunge o bună cameristă e de dorit să fii vie…

O fetiță cade de la etajul II al unui hotel din Eforie, pe 4 iulie. Reporterița A3, în aceeași zi, la 16.25: „Acum fetița este bine, e cooperantă cu medicii. SE PARE CĂ a supraviețuit”. Mda, în lumea asta plină de prefăcuți, nu poți fi sigur că-i viu cineva, nici măcar dacă vorbește și cooperează!

Pe 5 iulie, la „Ce spun românii”: „O meserie care se termină în -er”, și vine prompt răspunsul: „FIERAR”! În mod evident, analfabetismul funcțional nu este o sintagmă lansată ca să ne aflăm în treabă. El există. Ba chiar ne cotropește. Domnul acela nu părea idiot, ci doar venit din altă galaxie.