Cuvîntul din două cuvinte și calul tăiat rar

Ceaușescu ori n-a murit, ori a-nviat și s-a reciclat. Dovada: la RTV, pe 10 ianuarie, la toate jurnalele de știri, comentariul a fost evident scris chiar de Dînsul: ”Subprefectul de Vaslui dansa samba la Buenos Aires, în timp ce județul era sub nămeți”. Ceaușescu ăsta resuscitat a rămas tot tîmpit, din moment ce mintea nu-l duce mai mult decît atunci, în `89, și crede că dacă ninge, tu, om cu funcție la Vaslui, tre` să vii de pe partea ailaltă a planetei, să pui mîna pe lopată și să dai zăpada ca grederu`, ca să vadă poporu` că ții cu el! Băi Ceașcă, întoarce-te, mă, lîngă Leana ta, că i-o fi frig și ei sub zăpezile necurățate de subprefecți!

Pe 14 ianuarie, Real a zdrobit-o pe Barca în finala Supercupei Spaniei, dîndu-i două goluri în primele 7 minute, prilej pentru comentatorul de la Digi Sport 1 să ne spună după, la analiză, că meciul a început o dată, apoi a mai început încă o dată: ”Barcelona a început practic de la 0-1, apoi de la 0-2!”. Așa-i că nu e nevoie de mai mult de un neuron semifuncțional pentru a produce așa o adîncime!?

Vă spuneam în urmă cu vreo trei săptămîni că a început un sezon nou de ”Ce spun românii”, prilej să aducem aici, în pagină, chestii tari. O vreme chiar n-am avut ce culege… dar și cînd s-au pornit! Vi le dau la grămadă: pe 15.01, unu` cu facultate făcută prin Anglia, întrebat ce produs de la piață are forma unei căpățîni de varză (se răspunsese deja conopidă, țelină etc) zice că GREFA! Grefa de ce, mînca-te-ar nenea? Grefa de ficat, ori poate de inimă? De creier nu, că ar fi intervenit fenomenul de respingere, cred… așa că ne-a descîlcit Cabral: ”Adică GRAPEFRUIT, da?”. Ciudat e că flăcăul venea totuși din țara care a inventat cuvîntul ”grapefruit”, de care părea să nu fi auzit. Mă și gîndesc cum s-o fi dus el la vreo alimentară Tesco la Londra, i s-a făcut poftă de fructe d-astea și i-a cerut vînzătoarei 3-4 TRANSPLANTS (că asta e ”grefa” în engleză!). Pe 23 ianuarie, Cabral întreabă: ”Care e cel mai plăcut CUVÎNT din limba română?”, la care domnișoara concurentă bagă decis: ”Te iubesc!”. Vă propun un exercițiu de clasă 0 (zero, aia dinaintea clasei I): numărați mugetele concurentei! Așa-i că virgulă cuvîntul e… două!? Adică ”TE” și ”IUBESC”, de unde concluzia logică: s-a inventat cuvîntul din… două cuvinte! Răspunsul suprem a venit pe 17.01, la întrebarea ”Ce taie oamenii rar?”. Mii de ani nu v-ar fi venit să ziceți precum domnul în cauză: ”CALUL!”. Deci nu taie porcul, vaca, oaia, nu degetul cu toporul, nu taie nici sunetul la televizor ci, pur și simplu, calul! Cred la fel de rar românii taie și pangolinul, mai ales că nu trăiește pe aici.