Zvonule maşină mică, unde-l duci tu pe Ionică?!

Ion Lungu (T)Zvonurile şi un ziar cu pretenţii vor să-l mute pe primarul Ion Lungu la Bruxelles, dar acesta va rămîne la Suceava.  De cîteva săptămîni, poate chiar luni, prin Suceava umblă, ca nebunul, un zvon. Un zvon care le spune celor care au timp să-l asculte că Ion Lungu va renunţa la funcţia de primar al municipiului Suceava, pentru a candida la alegerile europarlamentare din luna mai a acestui an. Zvonul a primit un nesperat ajutor din partea unui ziar local cu pretenţii, care a publicat un articol în care sînt citate „surse” care spun că domnul Lungu se va lăsa de primărie pentru a le face pe plac celor de la USL. Cică, primarul PDL, care este considerat ca fiind ba primarul PNL-ului, ba primarul PSD-ului, ar candida din partea USL la alegerile europarlamentare pentru a mai lua din voturile pe care le-ar primi candidatul PDL, Orest Onofrei! Ziarul cu pretenţii, care a publicat articolul referitor la acest subiect pe undeva prin pagina 4, şi nu pe prima pagină, aşa cum ar fi fost normal pentru un articol „bombă”, a scris: „Se estimează astfel că o eventuală candidatură a lui Ion Lungu la Parlamentul European va reduce procentul obţinut de PDL în judeţul Suceava, unul dintre candidaţii acestui partid fiind Orest Onofrei, fost prefect de Suceava şi senator în mandatul 2008-2012, în condiţiile în care gradul de încredere măsurat în sondajele de opinie indică faptul că PDL se apropie de 30 de procente în judeţ”. Acelaşi zvon, dar nesusţinut de ziarul cu pretenţii, mai are şi altă încheiere a poveştii de adormit credulii: Ion Lungu va candida la europarlamentare din partea PDL, pentru a-i face loc la primărie preşedintelui Organizaţiei Municipale Suceava a PDL, deputatul Ioan Balan, cel care şi-a anunţat, deja, intenţia de a candida la funcţia de primar.

În primul rînd, deputatul Ioan Balan nu ar avea nici un interes să forţeze organizarea alegerilor pentru Primăria Suceava, fiindcă USL-ul, şi în special PSD-ul, este încă pe val. De aceea, dacă PSD ar pune un cactus să candideze la funcţia de primar, acesta ar avea mari şanse de cîştig. Este de notorietate faptul că Ion Lungu este în relaţii excelente cu Ioan Balan, iar în aceste condiţii probabilitatea ca primarul să-l încurce în vreun fel pe deputat este aproape zero. Pe de altă parte, calculele electorale arată că PDL ar obţine maxim opt posturi de europarlamentar, iar pentru aceste locuri sînt foarte mulţi doritori în toată ţara asta. Pe de altă parte, Tiberiu Brădăţan nu şi-a manifestat niciodată, dar niciodată intenţia de a candida pentru funcţia de primar. Domnul Brădăţan, care abia a fost numit director medical al Spitalului Judeţean Suceava, este prea îndrăgostit de meseria de medic pentru a renunţa la aceasta ca să fie primar. Apoi, la alegerile europarlamentare se merge pe liste şi contează prea puţin cine este trecut pe acestea. Poporul votează cu PSD, cu PNL, cu USL sau cu PDL, şi nu cu Ion Lungu sau cu Orest Onofrei. Totodată, la PSD, la Bucureşti, la Cluj sau la Constanţa, sînt foarte mulţi cei care ar vrea să ajungă în Parlamentul European şi care ar face un scandal uriaş dacă primarul PDL de la Suceava ar primi un loc eligibil. În acelaşi timp, PSD-ul ar avea numai de pierdut înainte de europarlamentare dacă poporul român va afla că social-democraţii au ajuns să umble rezerva de cadre a PDL-ului, partid pe care l-au făcut şi continuă să-l facă în toate felurile. Mai trebuie scris că PSD Suceava nu are un cuvînt greu de spus la Bucureşti şi, din această cauză, nu poate impune pe listă un vechi membru de partid, darămite un activist de import. Nu în ultimul rînd, Ion Lungu nu are nici un interes să renunţe la funcţia de primar, de care s-a ataşat foarte mult în ultimii 10 ani. În concluzie, Ion Lungu va renunţa la funcţia de primar pentru a candida la europarlamentare doar dacă va înnebuni, iar cei de la PSD ori de la PDL îl vor pune pe acesta pe listă, pe un loc eligibil, doar atunci cînd vor fi nebuni de legat.

Ion Lungu - Ioan BalanPrimarul PDL al Sucevei, Ion Lungu, şi deputatul PDL de Suceava, Ioan Balan, distrîndu-se la auzul zvonului conform căruia primul va candida la Parlamentul European: „Nelule, ai auzit şi tu că eu voi candida din partea USL la europarlamentare? Să ştii că-i adevărat, dar am pus o condiţie: tu să fii candidatul PSD la alegerile prezidenţiale”.