Eu sînt mic şi habar nu am nimic

Aurel Olărean-Jupânu'-anul XII, nr. 33 (616) 27.08-02.09.2013Din cauza primarului Aurel Olărean, a directorului general al Spitalului, Dorin Tibeică, şi a directorului medical, Cezar Radu, la Rădăuţi s-a născut o nouă problemă. Problema Maternităţii care nu poate fi redeschisă. La sfîrşitul lunii iulie a acestui an, într-o şedinţă a Consiliului Local, directorul medical al Spitalului Rădăuţi, ortopedul Cezar Radu, a jucat rolul cadrului medical responsabil, care nu poate pune în pericol viaţa nou născuţilor, a mamelor şi a personalului medical. Pentru a-i impresiona pe ceilalţi consilieri, domnul Radu a început să ţipe că pe 15 august 2013 va bloca serviciul de naşteri, pentru că „nu-mi bat joc de fiinţa umană” şi „nu supun corpul medical la malpraxis”. Acest lucru nu s-a întîmplat. Directorul unităţii medicale, Dorin Tibeică, şi Cezar Radu s-au plîns că lucrările de modernizare a Maternităţii nu au fost finalizate la timp. Vinovaţi pentru această situaţie au fost scoşi, dar cam cu jumătate de gură, constructorul, firma „Victor Construct” Botoşani, şi Ministerul Sănătăţii. Domnul Tibeică a informat Consiliul Local că lucrările sînt gata în proporţie de 98% şi că nu mai sînt bani pentru un generator electric. De aceea, nu se poate face recepţia finală, iar corpul medical nu poate reveni în Maternitate, fiind nevoit să-şi facă datoria pe unde apucă. Ortopedul Radu a spus că, din această cauză, au început să apară infecţii intraspitaliceşti. Dorin Tibeică le-a mai zis consilierilor că investiţia făcută de Banca Mondială şi cofinanţată de Ministerul Sănătăţii a costat iniţial 5,2 milioane de lei, dar repararea unei greşeli de proiectare a ridicat costurile lucrărilor la 8,2 milioane de lei. Directorul Spitalului Rădăuţi a mai arătat că pentru ca Maternitatea să fie alimentată cu energie electrică mai e nevoie de 490.000 de lei plus TVA, iar că aceşti bani ar trebui să vină de la Guvern abia în luna octombrie, după rectificarea bugetară.  

Directorul Spitalului Rădăuţi, Dorin Tibeică, şi directorul medical, Cezar Radu, ambii oamenii primarului PDL, Aurel Olărean, s-au smiorcăit în Consiliul Local că Maternitatea zace închisă şi că personalul medical nu poate intra în secţie, cu toate că lucrările s-au făcut în proporţie de 98%. Însă, consilierii locali trebuie să ştie că Spitalul Rădăuţi nu poate face nimic fără acordul firmei care execută lucrările de modernizare. Pe durata lucrărilor, Spitalul Rădăuţi nu mai are nici o autoritate asupra secţiei, aceasta aflîndu-se în administrarea exclusivă a firmei constructoare. Cei doi smiorcăitori nu au prezentat în Consiliul Local nici un act privind investiţia şi nici nu au venit cu un proiect de hotărîre care să rezolve situaţia. Oamenii lui Aurel Olărean ori sînt habarnişti ori sînt rău intenţionaţi. Lucrurile stau în felul următor. La jumătatea lunii august, premierul PSD, Victor Ponta, a spus, la Suceava, că Guvernul a alocat 20 de milioane de lei Maternităţilor de la Suceava şi Rădăuţi. Guvernul a fost obligat de contractul cu Banca Mondială să facă asta. Banii alocaţi de Executivul de la Bucureşti reprezintă cofinanţarea proiectului de modernizare a aproximativ 20 de maternităţi din toată ţara. Pe de altă parte, banii n-au fost daţi celor două spitale sucevene, ci firmei „Victor Construct”, pentru munca prestată. La Suceava, cît s-au făcut lucrările de modernizare, medicii şi asistenţii medicali s-au descurcat cum au putut. La Spitalul Judeţean Suceava, pe timpul lucrărilor, nu s-au înregistrat cazuri de infecţii intraspitaliceşti, iar mamele şi nou născuţii au plecat sănătoşi acasă. La Suceava, Maternitatea a fost redeschisă. Şi asta, pentru că Spitalul Judeţean a găsit bani pentru alimentarea secţiei cu energie electrică. Nu Banca Mondială, nu Ministerul Sănătăţii şi nu firma „Victor Construct” au datoria să alimenteze cu energie cele două Maternităţi, ci autorităţile locale împreună cu spitalele. Probabil că primarul PDL al Rădăuţilor, Aurel Olărean, ştie acest lucru şi de aceea a spus în şedinţa Consiliului Local că ar trebui să se facă acum alimentarea cu energie, iar lucrările să fie plătite din bugetul municipiului Rădăuţi de anul viitor. În concluzie, aleşii rădăuţeni trebuie să înţeleagă că Dorin Tibeică, Cezar Radu şi Aurel Olărean sînt vinovaţi că Maternitatea nu a fost redeschisă nici pînă astăzi.

Olărean-afisDupă ce pe una dintre străzile municipiului Rădăuţi a apărut acest mesaj, primarul PDL, Aurel Olărean, are datoria să dea un anunţ la mica publicitate cu următorul text: „Pierdut promisiuni de asfaltare a drumurilor pietruite. Le declar nule”.