Cătălin, file de poveste

Cătălin Nechifor (T)Liderul PSD Suceava, Cătălin Nechifor, vorbeşte despre mitingurile politice ale PDL, dar nu povesteşte cum a susţinut şi întreţinut protestele împotriva PDL din ianuarie 2012.  Preşedintele PSD al Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a reamintit că Guvernul Ponta a reîntregit pensiile şi salariile tăiate de Guvernul Boc. Ce nu a spus domnul Nechifor este că, din cauza nenumăratelor scumpiri, puterea de cumpărare din prezent este mai mică decît cea din ziua în care Traian Băsescu şi PDL-ul au hotărît să reducă veniturile bugetarilor şi ale pensionarilor. Despre salariile privaţilor care au fost tăiate de criză şi care nu au fost majorate din cauza situaţiei economice a României domnul Nechifor nu a spus nimic. În schimb, şeful PSD Suceava a declarat că pensiile vor creşte cu 3,7%. Cum majoritatea pensiilor sînt de 1.000 de lei, creşterea maximă va fi de 37 de lei. Iar cei 37 de lei nu vor acoperi scumpirile care vor fi generate de introducerea unei accize suplimentare de 7 euro cenţi pe fiecare litru de combustibil. Cătălin Nechifor a vorbit despre binefacerile guvernării USL pe 6 decembrie 2013, la numai o zi după ce PDL Suceava a organizat un miting în faţa Palatului Administrativ, ca urmare a faptului că Guvernul USL pune noi biruri şi nu alocă fonduri pentru continuarea lucrărilor importante începute în judeţul nostru. Preşedintele PSD al CJ Suceava a mai spus: „Ei nu au înţeles că pe vremea PDL românii ieşeau în stradă fără să aibă în spate o implicare politică. Ieşeau pur şi simplu din ură faţă de PDL. Şi chiar dacă acum traversăm o perioadă dificilă, şi sînt convins că sînt români supăraţi că nu am reuşit să facem tot ceea ce am promis, să nu uităm că sîntem pe un calendar guvernamental de patru ani, iar obiectivele sînt asumate pas cu pas. Şi sînt convins că mare parte din ceea ce am spus anul trecut se va şi întîmpla”. 

 Într-adevăr, la începutul anului 2012, românii nu au fost scoşi în stradă de USL, ci de prostiile spuse la televizor de Traian Băsescu într-o seară în care acesta părea a fi matrafoxat. USL a profitat de ieşirea oamenilor în stradă şi s-a cocoţat în spatele acestora strigînd lozinci împotriva guvernării Băsescu-PDL şi promiţînd vrute şi nevrute. USL s-a folosit din plin de mişcările de stradă pe care le-a încurajat şi susţinut mai mult sau mai puţin discret. Aparatul de propagandă al USL a funcţionat impecabil, iar activiştii USL s-au infiltrat printre demonstranţi îndemnîndu-i să nu se oprească. La Suceava, mitingurile de seară din faţa Palatului Administrativ la care participau maxim 50 de oameni au fost susţinute de lideri ai USL în frunte cu Cătălin Nechifor. Aceştia le ofereau ceai protestatarilor şi strigau lozinci împotriva guvernanţilor. Useliştii strigau împotriva măririi TVA-ului la 24%. TVA-ul a rămas la 24%, cu excepţia taxei la pîine care a fost scăzută la 9%. Useliştii strigau că pedeliştii au închis spitale şi şcoli. Spitalele şi şcolile închise de PDL nu a fost redeschise de USL. Useliştii strigau că ne pleacă medicii din cauza salariilor şi a condiţiilor de lucru. La un an şi jumătate de cînd USL a preluat puterea, doctorii continuă să părăsească România. Useliştii strigau că este o prostie să faci o angajare în sistemul bugetar numai dacă pleacă alte şapte persoane. Nici în ziua de astăzi această prevedere aberantă nu a fost îndepărtată total. Useliştii strigau împotriva explorării şi exploatării gazelor de şist şi a deschiderii minelor de la Roşia Montană. Astăzi, cei care se opun activităţii „Chevron” sînt bumbăciţi, iar cei care protestează împotriva Roşia Montană Gold Corporation sînt transformaţi în duşmani ai poporului. Şi exemplele ar putea continua. În ceea ce priveşte mitingul PDL de joi, 5 decembrie 2013, acesta a fost unul pur politic. Însă, pe de altă parte, n-am văzut ca, în replică, simpli cetăţeni să iasă în stradă pentru a huidui PDL-ul şi pentru a-i aplauda pe Victor Ponta şi Cătălin Nechifor.

Ioan Stan-Cătălin Nechifor-Grup de pesedişti, la mitingul organizat pe 19 ianuarie 2012, în faţa Palatului Administrativ Suceava, împotriva regimului Băsescu-PDL: „Băi, pedeliştilor, daţi-vă la o parte ca să venim noi! Hai, fuguţa, fuguţa, că poporul s-a săturat să vă bateţi joc numai voi de el”.