Alexandru cel Mare Aburitor

Alexandru Băişanu Jupânu' nr. 30 (613)Abia revenit din vacanţă, şeful PNL de Suceava, Alexandru Băişanu, e deja obosit şi nu mai are forţă să lupte pentru proiectul „Suceava, capitală de regiune”. Nici măcar din gură. Pe 18 iulie 2013, preşedintele Organizaţiei Judeţene Suceava a PNL, deputatul Alexandru Băişanu, anunţa că Delegaţia Permanentă a adoptat o hotărîre în baza căreia liberalii suceveni vor susţine înfiinţarea Regiunii Bucovina. După care, domnul Băişanu a şters-o în vacanţă. Înainte de a pleca să se relaxeze, domnul Băişanu a mai ţinut să sublinieze că prin Constituţia austriacă din 4 martie 1849, Bucovina a fost declarată provincie autonomă a Casei de Austria, cu titlul de Ducat, şi era împărţită în ţinuturile Suceava şi Cernăuţi. Şeful PNL a adăugat că, în acest context, Bucovina a devenit o provincie istorică care s-a unit cu România în 1918, drept pentru care, acum, trebuie să devină regiune distinctă în cadrul noii reorganizări administrative. Aplauze la scenă deschisă. Pe 19 iulie, deci la numai o zi după ce Alexandru Băişanu a anunţat că liberalii se vor lupta pentru ca Suceava să nu devină un judeţ abandonat în cadrul unei regiuni cu şase judeţe şi cu capitala la Iaşi, a avut loc şedinţa în care consilierii judeţeni PDL au propus votarea unui apel privind formarea unei regiuni conduse de la Suceava. O regiune din care să mai facă parte judeţele Neamţ şi Botoşani. Nici unul dintre consilierii PNL nu au deschis gura în cadrul şedinţei în timpul căreia, la propunerea preşedintelui PSD al Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, s-a decis amînarea stabilirii formei finale a apelului.

La o săptămînă după şedinţa Consiliului Judeţean din 19 iulie, la Palatul Administrativ a avut loc o dezbatere cu parlamentari, consilieri şi reprezentanţi ai ONG-urilor şi minorităţilor, în care s-a decis ca Suceava să ceară Guvernului să facă în Regiunea de Nord-Est două regiuni, una cu Suceava jucînd un rol central. Parlamentarii PNL de Suceava nu au participat la dezbatere şi nici consilieri judeţeni PNL nu au fost zăriţi prin sală. În schimb, pe-acolo s-a rătăcit viceprimarul PNL al Sucevei, Ovidiu Doroftei, care a vorbit mai mult în calitate de cetăţean al municipiului reşedinţă de judeţ şi nu ca reprezentant al partidului condus de Alexandru Băişanu, cel are anunţa pe 18 iulie 2013 că Delegaţia Permanentă a adoptat o hotărîre în baza căreia liberalii suceveni vor susţine înfiinţarea Regiunii Bucovina. La începutul acestui an, deputatul Băişanu declara că-i va invita pe toţi parlamentarii de Suceava pentru a purta discuţii referitoare la regionalizare. Întîlnirea nu a avut loc nici pînă în ziua de astăzi. Pe 9 mai 2013, Alexandru Băişanu spunea într-o conferinţă de presă: „Interesul meu este ca zona care m-a lansat politic în Parlamentul României să fie bine reprezentată. Susţin în continuare, fără echivoc, faptul că Bucovina trebuie să fie o regiune separată. Merg pe ideea că regiunile în România nu pot fi construite pe sistemul Nord, Est, Vest, Sud, Centru, mai la stînga, mai la dreapta, ci pe baza evoluţiei istorice a regiunii. România a avut regiuni care s-au dezvoltat distinct unele faţă de altele şi cred că ar trebui să mergem pe acelaşi sistem”. Zilele trecute, domnul Băişanu s-a întors din vacanţă, bronzat şi odihnit, gata să se lupte pentru proiectul „Suceava, capitală de regiune”. Însă, Alexandru Băişanu a obosit repede, pentru că a participat la o plimbare prin Cîmpulung alături de ministrul PC al Turismului, Maria Grapini, şi la festivitatea prilejuită de Ziua Imnului Naţional. Fiind istovit după o activitate atît de intensă, domnul Băişanu nu a mai avut putere să lupte pentru ca judeţul nostru să nu ajungă la cheremul baronilor de la Iaşi. Şi nici nu şi-a putut exprima indignarea pentru că Direcţia Finanţelor Publice Suceava a fost redusă la statutul de filială a Direcţiei de Finanţe de la Iaşi, semn că regionalizarea dorită de Guvernul USL a început. Poate că Alexandru Băişanu ar trebui să plece din nou în vacanţă, iar cînd se va întoarce să se apuce imediat de regionalizare. Imediat, pentru că dacă vor trece cîteva ore şi va fi obligat să participe la diferite manifestări va obosi din nou şi nu va mai fi apt de luptă.


Alexandru Băişanu„Buni, cine-i nenea ăsta tuns chilug şi cu privirea fioroasă? Să nu-mi spui că-i domnu’ deputat Sandu ori că-i actorul Ben Kingsley intrat în rol, că la politică şi la film mă pricep şi eu. Cred mai degrabă că l-ai chemat pe bau-bau fiindcă n-am mîncat tot din farfurie”.