Dezinformări în limba spaniolă

În sudul Statelor Unite sînt întregi comunități care nu vorbesc limba engleză, ci doar spaniola, și care își iau informațiile, în general, de la radiouri. Există, însă, radiouri acuzate că dezinformează. Despre acest lucru a vorbit suceveanul Florin Senciuc, stabilit de foarte mulți ani în SUA.

Articolul la care făceam referire (cel care face referire la comunitățile hispanice din sudul SUA, care se informează de la radiouri – n.r.) este scris de o doamnă care a analizat situația, o doamnă de origine hispanică, a analizat situația în Florida, pentru că cei din comunitatea hispanică, latino, sînt și în Texas, sînt și în California, dar în partea de sud, în Florida, e un pic mai pregnantă situația asta. Acolo, comunitatea hispanică este extrem de prezentă, în zona Miami: cubanezii, cei din Venezuela, cei din Colombia… Deci, dacă mergi în Miami într-o vizită sau să petreci acolo o săptămînă, limba engleză e limba a doua, mai bine te înțelegi în limba spaniolă. Ei, și tot acolo sînt foarte puternice, foarte bine reprezentante pe piața audio-video, audio-radio, posturile hispanice. Tot acolo au sediu, în zona Miami, Univision, Telemundo, dacă nu mă înșel, cele mai puternice agenții TV din Statele Unite. Iar cele mai multe posturi radio hispanice tot acolo, în zona respectivă. Și doamna care a scris articolul a studiat cum reacționează, acum, că se-apropie alegerile, luna viitoare sînt alegerile prezidențiale, cum reacționează posturile locale. Și a aflat cu surprindere că sînt destul de multe posturi radio care propagă teorii ale conspirației, mai ales cele de extremă dreaptă, adică pro-republicanii. Articolul este foarte mare și detaliază despre ce este vorba. Și există o tradiție în comunitatea hispanică de a-și lua informațiile de la radio mai mult decît de la tv. Nu mă miră chestia asta, pentru că și eu, pe undeva, ascult mult mai mult radio decît tv-ul. La mine, tv-ul are undeva, să zicem, un 10% din timpul alocat, iar restul de 85-90% pe radio. Radio-uri din România mai mult. Peste 80 – 90% e Radio Top 91, pentru că înainte mai ascultam Radio România Actualități, dar am abandonat cu vreo doi – trei ani în urmă, dar, da, rămîne Intermedia…

În SUA, radioul se ascultă foarte mult. Mai ales varianta americană a BBC-lui, NPR, National Public Radio, unde poți să-l asculți pe tot teritoriul Statelor Unite. Acum ai aplicație pe telefon, o downloadezi și poți să asculți permanent oriunde te-ai mișca. Dar înainte, țin minte, eu schimbam de la stat la stat frecvența, dar era diferința foarte mică, era undeva, să zicem, eu aici, local, am 90,1 FM, dar cînd merg spre Kentucky, jos, în sud, hai să zicem că-i 91,9. Dar, de exemplu în Texas, cînd merg în zona Dallas, cu mulți ani în urmă am dat din greșeală peste un post de radio al comunității indiene, 104,9, Fan Asia Radio îi spune acum… Și îi ascult cu mare plăcere acolo, pentru că dau știrile în engleză, dar au și multă muzică, ceea ce pe mine m-a captat a fost muzica house, că mă gîndeam: <domnule, știu eu indienii cum cîntă…>, am mai văzut ceva filme cînd eram mai tinerel, pe la Cinematograful <Tineretului>, pe la <Modern>, că așa era vremea atunci, dar s-ascult muzică house indiană, hindu, m-a cam surprins. Și de atunci a rămas un obicei de a asculta în zona Dallas postul ăsta de radio 104.9, Fun Asia Radio.