”Acum cu semnele de întrebare, cu inteligența artificială e destul de simplu. Ești la un click distanță de orice. Eu, în vacanța asta m-am pus la punct, recunosc, nu știam ce e aia. Auzisem doar cu inteligența artificială. Pur și simplu am scris subiecte care mă interesau, am făcut paralelă între a căuta pe motor de căutare, pe Google de exemplu, și a vedea site-uri de unde îmi iau nu numai informația de care am nevoie, ci o întreagă paletă de informații de pe lîngă, deci mi se pare mult mai complex să cauți tu în continuare, să citești și să tragi ce concluzii vrei. (Adică folosești internetul ca pe o bibliotecă?) Exact. Sau poți să mergi pe scurtătură, să întrebi ce te interesează pe un ChatGPT și să primești răspunsul pe care vrea el să ți-l dea în urma algoritmilor pe care îi are. Adică, tu nu mai gîndești deloc, nu mai asociezi. Face el pentru tine. Repet, asta este o scurtătură, poate să te ajute pe moment ca să știi mai departe ce să faci.
Ce pot să spun este că fără cultură generală nici nu știi ce să îl întrebi pe ChatGPT. Nu știi ce să cauți. Doi, dacă pui întrebarea în română și aceeași întrebare echivalentă în engleză, răspunsul în engleză va fi mult mai clar și mult mai bine structurat. Deci, nu putem sări peste a învăța limba engleză la școală. Și dacă nu ai cultura generală ca să știi ce să-l întrebi, ți se va părea o prostie sau vei da mai departe, vei prelua idei care nu sînt chiar întregi, în întregimea lor bună. Asta e concluzia pe care am tras-o.
(Eu am nevoie de rezumatul la romanul <Ion>. Trebuie să știu ceva?) Îți dă ChatGPT tot. Mai departe, tu trebuie să înveți pentru că vei da un examen. OK, îți dă răspunsul, nu mai trebuie să citești tu, să-ți bați tu capul ca să <împuști> o notă. Dar mai departe, în romanul <Ion>, dacă îl citești, ai să vezi legăturile dintre personaje, ai să înțelegi tot contextul, ai să vezi o frescă, o bucată din istoria României prezentată super-realist și obiectiv. Și după aia, cînd ai să îl compari cu <Maitreyi> sau cu <Enigma Otiliei>, ai să vezi care sînt diferențele. Mintea ta va lucra într-o direcție logică și cunoștințele tale, baza ta, se va îmbogăți mult mai mult decît să iei un răspuns, să-l copiezi, să iei nota 6 și ai plecat mai departe. Dacă citești romanul înainte și vezi filmul ai dubii și te duci la ChatGPT pentru acordul fin, și ești un elev de 10. Dacă vezi filmul, nu citești, vezi filmul, te duci pe ChatGPT și poți să fii un elev de 7-8. Dacă te duci numai pe ChatGPT ai luat nota de trecere, dar tot trebuie să înveți ceva de acolo, la un moment dat”. Boby Stroe predă mai multe obiecte, printre care Literatura Universală, la Liceul cu Program Sportiv Suceava și la o școală din Moara.