Stones fără Charlie, Genesis cam fără Collins!

Îmi vine tare greu să scriu azi rubrica asta, în care va fi vorba despre primul concert Rolling Stones din era post-Charlie Watts, precum și de turneul Genesis cu Phil Collins pe scenă… dar imobilizat în scaun! E groaznic, și dacă ar fi să fac o alegere complet cretină, aș zice că postura lui Charlie e de preferat! Hai, că îmi dau lacrimile!

Așadar, pe 21 septembrie, la Boston, a avut loc primul concert susținut de The Rolling Stones după dispariția lui Charlie Watts, membru fondator, prezent timp de 59 de ani alături de Mick și de Keith! În locul său, la tobe a apărut Steve Jordan, prietenul său, care l-a mai înlocuit temporar cu ani în urmă, și pe care chiar Charlie îl desemnase ca înlocuitor în turneul american care începe săptămîna asta. Concertul de pe Massachusetts Gillette Stadium a fost unul privat, organizat (desigur, și plătit!) de Robert Kraft, patronul echipei de fotbal american The New England Patriots, pentru circa 300 de invitați de-ai săi, rude și prieteni, printre care și guvernatorul statului ori directorul companiei farmaceutice Moderna. Accesul s-a făcut pe bază de invitație și de dovadă obligatorie de vaccinare! Mick a luat o gură de bere pe scenă, în amintirea lui Charlie, și a ținut un scurt speech emoționant pînă la lacrimi. Durerea a fost cu atît mai mare cu cît restricțiile din cauza pandemiei i-au împiedicat să ajungă la Londra pentru ceremonia de despărțire. 

Cu o zi mai devreme, pe 20, la Birmingham, a debutat turneul grupului Genesis, în prezența a trei dintre membrii grupului din perioada de glorie, inclusiv Phil Collins. Numai că pe Phil, o maladie cumplită îl împiedică să mai poată ține bețele în mîini. Ca atare, la tobe s-a așezat fiul său de 20 de ani, Nicholas, despre care se zice că este la fel de bun ca tatăl. Iar Phil, instalat pe un scaun în partea din față a scenei, a cîntat vocal piesele iubite de fanii grupului. Cumplit, dureros, trist.