Dion recidivează

Dion DiMucci reprezintă un fenomen pe care nici un studiu nu l-ar putea elucida sau măcar înțelege cît de cît. Începem cu vîrsta: are 82 de ani și parcă abia acum s-a stîrnit cu adevărat, din moment ce a reușit să producă și să scoată pe piață două albume noi în doi ani, într-o perioadă în care imensa majoritate a muzicienilor s-a ascuns de teama pandemiei ori s-a apucat de scormonit prin arhive și fonoteci. Despre albumul de anul trecut, „Blues with Friends”, am scris la vremea potrivită chiar aici, semnalînd prezența în număr mare a unor muzicieni de mare calitate, celebri toți, fericiți că pot fi alături de Dion, prietenul lor de o viață, celebru deja pe vremea cînd unii din ei, deveniți ulterior poate încă mai cunoscuți decît el, îl admirau și îl ascultau cîntînd „Runaround Sue” (locul I în America în 1961) ori „The Wanderer” (1962, locul II), piese care au cunoscut de-a lungul anilor sute de remake-uri și de cover-uri.

Evident că Dion, prea puțin cunoscut la noi, de fapt aproape deloc, a fost admis în Rock and Roll Hall of Fame încă din 1989 (pot să vă fac o listă cît tot numărul ăsta din Jupânu’, cuprinzînd nume care încă mai așteaptă, unele de zeci de ani, să fie primite acolo), iar musical-ul „The Wanderer”, un melanj de piese de-ale lui și de întîmplări din existența sa absolut spectaculoasă, trebuia să aibă premiera pe Broadway în 2019, după repetiții care au durat doi ani, fiind însă amînată pînă pe 24 martie 2022, desigur, din cauza pandemiei.

Albumul scos săptămîna trecută este intitulat „Stomping Ground”, iar alături de Dion sînt și mai mulți prieteni decît la precedentul. Printre ei: Mark Knopfler, Eric Clapton, Billy Gibbons, Bruce Springsteen, Joe Bonamassa, Samantha Fish, Van Morrison… și încă mulți, mulți alții!