Derapăm… totuși, pînă unde?

Cu siguranță că pandemia a lovit cum nu se poate mai crunt industria muzicală, probabil la fel de dur cum a lovit și în turism (incluzînd aici hoteluri, restaurante, deplasări dintr-un loc în celălalt în diverse scopuri, inclusiv pentru concerte, festivaluri și… nunți!), iar de aici, o brambureală deplină la nivel planetar în perspectiva (zic eu, încă extrem de îndepărtată) repornirii motoarelor.

Faptul că un oficial bezmetic sau altul, de la noi sau de aiurea, declară că gata, de la 1 iunie dăm drumul la nu știu ce concerte și festivaluri, este dovada ori de necunoaștere crasă a realității și implicit a mecanismelor care trebuie repornite, ori de mișto grotesc, ori de căscat gura ca să se afle în treabă. Reiau a nu știu cîta oară ideea cu cel mai mare festival de Muzică (nu vorbesc de aiureli de tipul UNTOLD, unde muzica este practic interzisă!, dar și aici problemele de organizare pură sînt cam aceleași), cel de la Brezoi, unde sînt programate nume enorme din zona blues-rock-ului. Păi nu poți să o programezi în seara de, să zicem, 22 iulie, pe Beth Hart, din moment ce tu nu știi nici cîți oameni vei putea accepta în poiana aia, nici dacă trebuie să-ți vină numai vaccinați, nici dacă poți primi rulotele în parcarea rezervată lor, și în ce condiții, nici dacă vei avea de hrănit 1.000 sau 7.000 de oameni! Dar nu asta-i problema, ci cum rezervi biletele la avion, că ai de adus zeci, chiar sute de muzicieni de peste tot din lume, apoi la cazare (știe cineva, azi, la ce capacitate vor funcționa hotelurile atunci!?). Mi se face rău cînd îi aud pe Cîțu, pe Bogdan Gheorghiu, pe Boc, aflîndu-se în treabă și chelălăind despre „concerte experimentale” și alte bazaconii. Aaaa, au făcut și ăia la Barcelona, cu 5.000 de oameni!? Și ăia de la Auckland, cu 50.000? Îhî! Și!? Ne prostim, ne aflăm în treabă.

Pînă nu revine viața la normal, adică la… viață!, toate astea sînt niște prostii. Nu e nici un eveniment cu adevărat important programat pînă prin octombrie 2021 care să nu fi fost deja reprogramat pentru 2022. Toate turneele, toate festivalurile sînt amînate. Și venim noi, deștepții pămîntului, să mai facem o nefăcută!? Hai, Cîțule, adu tu grupurile la Bucovina Rock Castle la Suceava, că-i hăt, la sfîrșit de august!